Anmeldelse af Samsung Galaxy S5

thumb SGS5-test

Test af Samsung Galaxy S5 hvor vi i anmeldelsen bla. går tæt på om den kan tåle vand.

Samsung Galaxy S5 fremhævede specs:

 • 5.1″ Super Amoled fuld HD skærm (1920 x 1080 pixels, ppi på 432)
 • 2 GB RAM
 • 2800 mAh batteri
 • Fingeraftrykslæser og pulsmåler
 • LTE/WIFI/NFC/Bluetooth mm
 • IP 67 klassificeret
 • 16 MP kamera bagpå
 • Snapdragon 801 chip med en 2.5 GHz quadcore CPU og Adreno 330 GPU
 • 16/32 GB intern hukommelse (micro SD kort op til 128 GB)

Udseende:

Samsungs lanceringer er altid fokus for en masse rygter, og allerede nærmest lige efter lanceringen af Samsung Galaxy S4 begyndte rygterne at tage fat omkring hvad vi kunne forvente af en Galaxy S5. 

En af de rygter der blev skrevet mest om, og endda “bekræftet” af flere større medier, var at Samsung ville gå HTC og Sony i bedene og lancere en Galaxy S5 i metal og en billigere version i plastik.

Det kom dog ikke til at holde stik, og Samsung har atter en gang lanceret en topmodel i plastik, hvilket vi jo som altid vil vrøvle lidt over, og især da andre konkurrenter som Sony og HTC begge har topmodeller i aluminium havde vi håbet på at verdens største producent af smartphones denne gang også ville gøre det.

Plastik er et glimrende materialevalg grundet holdbarhed og den lave vægt, men det giver slet ikke samme følelse af kvalitet som hvis kroppen bestod af metal.

SGS5 har en lidt anderledes form end modellen fra sidste, og siden Samsung Galaxy Note 3 har de som bagbeklædning begyndt at bruge en lidt mere ruflet form for plastik istedet for den helt glatte som var kendetegnet for f.eks Galaxy Note 2 og førnævnte S4.

Den lidt mere ruflede bagbeklædning gør at hånden ikke glider så nemt bagpå og det er den helt rigtige retning at gå i. Derudover skal bagbeklædningen næsten aldrig pudses.

SGS5-test-1

Omme bagpå ses højtaleren nederst til venstre og øverst i midten ses kameraet og derunder pulsmåleren der via et let tryk med din fingerspids kan måle din hjerterytme.

På venstre side har vi volume op og ned, og på højre side har vi tænd/sluk, og øverst jackstikket der sidder det helt rigtige sted.

Nederst er der indgang til opladning, og bagpå kameraet.

Foran har den 5.1″ skærm med forskellige sensorer og front-kameraet derover, og nederst foran har vi navigeringen i form af èn fysisk og to touch-knapper.

SGS5-test-2

Samsung har desværre ikke endnu formået at skille sig af med den efterhånden velkendte hjem-knap i midten, men der er da heldigvis sket lidt alligevel på det her punkt.

Noget der, i forhold til på f.eks produkter som Sony Xperia Z1 hvor multitasking/seneste programmer hurtigt kan tilgåes via et let tryk (ganske som på det rene Android), har irriteret mig til hudløshed på Samsungs tidligere modeller, er at multitasking skulle tilgåes via et langt tryk på hjem-knappen, hvilket jeg syntes tog for lang tid og var for besværligt.

Det er slut nu, og på Galaxy S5 er der til venstre for hjem-knappen en multitasking-knap, der med et langt tryk erstatter den manglende menu-knap, som nogle af jer måske er blevet vant til fra tidligere Samsung produkter.

Helt til højre er tilbage-knappen.

Når den ligger der på bordet er den ikke ligefrem nogen designperle (dette er inviduelt hvad man synes), og jeg ville virkelig gerne have set at Samsung havde skiftet design i år, til trods for det design der benyttes faktisk ikke er så gammelt da de præsenterede det for et par år tilbage sammen med Galaxy S3. 

Bras eller…

Den ene side af design er skønhed, hvilket jo altid kan diskuteres, den anden side er hvor holdbart og brugervenligt designet, og det er sidstnævnte vi skal fokusere på lige nu.

Plastik er nemlig ret holdbart, og jeg tror der skal meget til før Galaxy S5 bliver slået i stykker eller får hakker i huden i forhold til hvis det havde en mobil der var lavet i aluminium der jo er et ret blødt metal.

Derudover er det osse meget slidstærkt, så selvom nogle af os er utilfredse med valget af byggematerialer, så er der altså positive sider at finde der også.

Da bagbeklædningen kan tages af (så du kan komme ind til batteriet, SIM-kortet, og micro-SD kortet), vil telefonen naturligvis ikke virke så solid som hvis den havde været fasttømret eller skåret ud sammen med noget andet af designet.

app-banner-promoDer er dog ikke noget der knirker og knager når jeg trykker lidt hårdt, og som noget helt nyt er Galaxy S5 IP 67 klassificeret, hvilket betyder at den ligge på 1 meters vand i en halv time, samt tåle støv.

Faktisk vil man umiddelbart ikke tro at den er vandtæt grundet at bagbeklædningen hverken har en gummikant eller er fast-tømret til resten af telefonen, men blot hurtigt kan knipses af og på.

Medier:

Galaxy S5 kommer med et 16 MP kamera og Samsungs ISOCELL sensor-teknologi der ifølge dem selv kan reducere støj på billeder helt op til 30%.

Og billederne er gode når der er lyst og kameraet er hurtigt til at fokusere på det man vil knipse et billede af.

I mørke omgivelser er det stik modsat, her tager kameraet lidt tid om at fokusere.

 – Se billeder taget med Galaxy S5

Kameraet har et hav af indstillingsmuligheder, og der er nok at vælge imellem selv for den kræsne fotoentuiast.

Dette er klart et af de bedste kameraer jeg har oplevet i en smartphone, så længe der er masser af lys.

Vil du have ekstra gode billeder, der dog tager en anelse længere tid at behandle, så er der mulighed for digital billedstabillisering, det virker dog ikke optimalt nok synes jeg.

Video-optagning kan foregå i 4K, og her har Samsung virkelig rykket sig fra sidste års topmodel, da optagningen bliver god, også selvom du zoomer ind på objekterne.

Du har bla. mulighed for at optage i slowmotion og HDR.

 – Samsung Galaxy Note 4 test

Afspilning af film og spil kører fint, men lyden der kommer ud af den ene højtaler bagpå bliver lidt ødelagt hvis mobilen ligger på bordet, generet er lyden dog okay uden at være god.

Praksis:

SGS5-test-3

SGS5 kommer med en 5.1″ fuld HD (1080 x 1920) skærm af typen Super Amoled, og med en ppi på 432 giver det en helt fantastisk skarp skærm der næsten indbyder til film og spil.

Fordelen ved Samsungs Amoled-skærme sat i forhold til f.eks LCD er at farverne er stærkere, hvilket betyder at skærmen lettere kan læses ude i solskinnet, hvilket den dog nærmest ikke kan grundet at lysstyrken ikke er høj nok, heller ikke på automatisk lysstyrke (lysstyrken kan blive højere på automatisk lysstyrke end på manuelt).

Sat ved siden af Galaxy S4 er det tydeligt at lysstyrken er nogle nits højere, men det er stadig ikke godt nok hvis du opholder dig meget udendørs.

En fordel (især hvis man har børn der skal puttes og man gerne lige vil se lidt netflix imens) er at lysstyrken kan skrues rigtig langt ned, så skærmen ikke lyser op som et juletræ under putningen.

Skærmen reagerer godt og den tager ikke overvældende imod fedtfingre, hvilket betyder at du ikke behøver at pudse den konstant. 

Er du til kraftige farver vil du elske skærmen på SGS5.

Ganske som næsten samtlige smartphones i dag, er automatisk lysstyrke kun brugbar uden for, og til trods for at Samsung har sørget for at der er 10 niveauer af automatisk lysregulering, er skærmen stadig for mørk indendørs.

Med Samsung Galaxy S5 ser vi også udviklingen indenfor Samsungs brugerflade Touchwiz, der langt om længe er nået dertil hvor det ikke er træls at bruge.

Både statusbaren og menuerne har fået nyt look, og sammen med den nye multitasking-knap og en låseskærm der kan laves om efter eget ønske, er SGS5 en go makker i den daglige trummerum.

Af andre nye funktioner kan nævnes en fingeraftrykscanner der både kan bruges som sikkerhed for uatoriseret adgang til ens mobil, men også til at betale via Paypal.

 – Hvordan tager man et screenshot på Samsung Galaxy S5?

Desværre er en af promoverings-funktionerne i diverse reklamer (fingeraftrykscanner) i mine øjne komplet ubruelig, da det ikke kan lade sig gøre at låse SGS5 op med èn hånd hvis du bruger fingeraftryk som identifikations og oplåsningsmetode af din låseskærm.

Samsung har ikke placeret den som Apple, i hjem-knappen, men nederst på skærmen, og havde det så bare været nok at presse fingeren ned på scanneren så ens fingeraftryk kunne aflæses ville det have været brugbart, men det er det desværre ikke. det yderste af fingeren skal hvile på hele “fingerfladen” samtidig med at man glider fingeren et lille stykke nedad imod hjem-knappen.

Screenshot2014-04-28-12-39-

Har du ikke noget imod at bruge begge hænder hver gang du skal bruge din mobil har du ingen problemer med at bruge fingeraftryk som sikkerhed, men er du ligesom mig og du gerne bare vil tage din mobil op med èn hånd bliver du skuffet.

Under kameraet på bagsiden sidder der en pulsmåler der via applikationen S-health kan måle hvor mange gange i minuttet dit hjerte slår, og der ville jeg gerne have haft at fingeraftrykslæseren var placeret istedet.

Screenshot2014-04-28-13-02-

S-Health er iøvrigt en glimrende app der både kan fungere som skridt-tæller og hjælpe dig med at holde styr på din træning og kalorieindtag.

Skridttælleren er dog til tider lidt overfølsom og har du den aktiveret kan du nogen gange se at den tæller skridt hvis du svinger lidt med armen imens du holder din SGS5 i hånden.

 – Hvordan deaktiverer jeg “Mit tidsskrift” på Galaxy S5?

Opkald og SMS fungerer fint og lydstyrken af indgående opkald er højt nok til at man kan høre den, men hvis SGS5 ligger i jakkelommen og du går ude i trafikken kan du godt misse en SMS besked eller mail. 

Tastaturet på SGS5

Screenshot2014-04-08-17-15-

Indkommende opkald kan besvares via en popup boks.

Screenshot2014-04-11-16-35- kopi

På opkaldsskærmen kan du hurtigt tjekke om du nu huskede at minde din bedre halvdel om de 2 Lionbar hun skulle købe.

Screenshot2014-04-15-11-52-

Startskærmen kan omrokeres efter behov og ikonerne flyttes og smides i mapper. 

Screenshot2014-04-08-20-00-Det nye Touchwiz byder på nye ikoner og dine indstillinger kan nemmere og hurtigere tilgåes. 

Screenshot2014-04-23-12-13-Batteritid:

Flagskibet fra 2013, Galaxy S4, blev lanceret med et 2600 mAh batteri og der var derfor mange der blev skuffede over at batteriet på SGS5 “kun” var på 2800 mAh, mig selv inklusiv.

Grunden til at batteriet ikke er større er selvfølgelig at SGS5`s dimensioner og vægt har skulle holdes nede, og Samsung har gjort lidt ekstra ud af at gøre det op for den manglende batterikapacitet.

SGS5 kommer nemlig med 2 strømsparende funktioner hvoraf den ene giver mulighed for at lave skærmen om til grå/sort, og ultrastrømbesparende funktionen deaktiverer visse funktioner som f.eks at tage et screenshot, samt laver skærmen helt sort med ganske få ikoner.

Idèen er glimrende, også selvom man måske aldrig vil få brug for muligheden, men jeg ville hellere have haft noget mere saft i batteriet.

Nu betyder batteriets størrelse jo ingenting hvis tingene ikke er optimeret ordentligt, så et stort batteri er ikke ensbetydende med en lang batteritid.

Batteritiden skuffer, og modeller som LG G2 fra sidste år har en bedre batteritid end SGS5, og batteritiden på SGS5 er meget lig den vi finder hos den lidt større Samsung Galaxy Note 3.

Det er absolut ikke en dårlig batteritid, men jeg havde forventet mig mere af Samsungs topmodel anno 2014.

Når jeg suser netflix nonstop kan jeg hive 5 timers film ud af SGS5, og med moderat brug har du strøm nok i 12 timer.

Tager du mange billeder eller optager video ryger batteriet virkelig hurtigt.

Da batteriet kan tages ud kan du købet et ekstra batteri at have med i tasken, hvilket ikke kan lade sig gøre på andre nye modeller som Sony Xperia Z2 og HTC One M8.

Der er også en trådløs oplader på vej.

Konklusion:

Samsung Galaxy S5 virker som den skal, og både LTE, WIFI, Bluetooth, og NFC opretholder forbindelsen og er det med en stabil og fornuftig hastighed (hastighed via mobilnettet og WIFI kommer an på udbyderen), og den har ikke forcecloset eller crashet i den måned vi har testet den og brugt den som standard mobil i dagligdagen.

Det hele kører flydende, men ind imellem på tunge hjemmesider og i menuerne kan der godt opstå lidt lag.

Skærmen er super flot, den er vandtæt, og så er der mulighed for at f.eks vifte med hånden hen over SGS5 for at bladre uden at røre skærme, ligesom du kan scrolle websider ved at nikke med hovedet (se på Note 3 hvordan her og her).

Kameraet er blandt det bedste vi har prøvet i en smartphone og optagning af video er virkelig godt.

Der er 12 GB hukommelse til rådighed og mulighed for at smide et 128 GB micro SD-kort i, ligesom at batteriet også kan skiftes ud.

Køb Galaxy S5 ved Telenor

Derudover kommer den med fingeraftryksscanner der virker upåklageligt hvis man ikke har noget imod at bruge begge hænder, og til de motionsinteresserede er der S-Health.

Det er dog ikke helt nok til at overbevise os om at den skal have lige så gode karakterer som Galaxy Note 3, der iøvrigt er det første produkt vi nogensinde har givet top-karaktér.

Batteritiden er ikke ringe, men den kan ikke måle sig med ældre produkter som Xperia Z1 Compact og LG G2, og når jeg så sidder med Sony Xperia Z2 i den anden hånd og den har et 3200 mAh batteri, imod SGS5`s 2800, og ved at begge produkter er født på samme tid, så trækker det altså ned i karaktér.

At Xperia Z2 har 3 GB RAM og SGS5 kun har 2 GB RAM er også med til at trække lidt ned, især med tanke på at Galaxy Note 3 der blev lanceret for over et halvt år siden også har 3 GB RAM.

Galaxy S5 har en vejlledende udsalgspris på 5495 kroner og kan i skrivende stund erhverves uden abonnement til omkring 4900 kroner.

Det synes vi er for dyrt, og SGS5 ender på 4 ud af 6 mulige stjerner, hvilket betyder at alt det spiller, men til den pris burde det spille bedre og designet skulle have haft en bedre følelse af kvalitet efter vores mening.

Husk: Du kan hente vores gratis app og følge os på Facebook og Google +, samt se vores videoer på Youtube og billeder på Pinterest.

Har du brug for hjælp kan du få det i Androidernes forum.

appsandroid bedømmelse 500px-04

Samsung-galaxy-s5 

(37) kommentarer
 1. Jeg kunne godt tænke mig at min samsung Galaxy s5 ikke åbner låse skræm ved opkald når man bruger Bluetooth headset når den ligger i lommen. Det gjorde min iphone 5 ikke det er det bedste ved iphone.

 2. Hej Hoy
  Først lidt ros til din side.
  Har nu haft min s5 I Ca 1mdr og må sige at i højt solskin er den bedre udendørs end min ip5s
  jeg er landmand og udendørs hele tiden, og har aldrig problemer med at se noget som helst på skærmen, hvad jeg derimod havde med min s3 som var helt ubrugelig, min s5 er sat på auto og adapt display når jeg er udendørs og alt er klart og tydeligt selv med solen direkte i skærmen, var i tvivl om den da jeg læste din anmeldes, heldigvis læste jeg en masse om den, og læste blandt andet display mates uddybende anmeldelse og det gjorde udslaget.
  V hilsen the farmer.

 3. Tak for anmeldelse. Jeg er ikke en stor fan af Samsung men efter at have haft fornøjelse af den nye Galaxy s5 må jeg bøje mig i støvet. Den er fantastisk og i forhold til den gamle s3 er der virkelig sket forbedringer. Kameraet er blevet ultra hurtigt og billederne meget bedre.

  Batteriet holder langt mere end det jeg er vant til og selv om telefonen bruges meget en hel dag, har det ikke været muligt at bruge alt strømmen.

  Pludselig giver det mening at tale med telefonen og de nye menuer med køretilstand, børnelooket og at man kan gøre skærmbilledet mindre så det passer til en hånd er jo genialt.

  Min karakter ville blive 5/6 med pil opaf.

  1. Nu på anden uge med den og jeg ville os gi den 5 ud af 6 mulige. jeg bruger ikk alt det den kan og er skuffet over fingeraftryk læseren meget men det er uden sammenligning den bedste mobil Samsung har smækket sammen til dato 🙂

 4. pæn go test af sgs5 men i er lidt hårde ved den efter andre anmelderes mening. de fleste gir den de der 5/6 8)

 5. Rigtig mange tak for en god anmeldelse af dette fantastiske produkt. Jeg bestiller med det samme og håber på at i vil være behjælpelig med nogle spørgsmål.

 6. Nu har jeg læst historien igen og forfatteren skriver at efter HANS vurdering ser den ikke ut til at være i særklasse på grund af plast designet og så skriver han at det er helt individuelt med smag. så mon ikke at hvis den havd være i metal så havd vurdering veret bedre.han skriver jo at han anbefaler den 🙂 syns det er en rigtig go anmeldelse og så selv om jeg ikke er enig i vurderingen.

 7. Er ikke enig i testen! Den er bare fantastisk og heldigvis er den ikke med aluminiums kasse. Denne Samsung tåler meget mere.

 8. tak for en grundig anmeldelse som jeg tillader mig at være helt og aldeles uenig i. alt det virker så godt og jeg har tabt den i toilettet uden at den døde.thumbs up for s5 fra en samsung fan 🙂

 9. super fin anmeldelse men jeg håbet osse at den vil få flere stjerner og jeg venter bar på testen af xperia z2 🙂

  1. det gør jeg os 🙂 ender nok op med at køb z2 men vil lie vent og se hvad høy sir til den 🙂

 10. Det er den Bedste mobil jeg har haft til dato intet og jeg mener intet problem i at bruge min venstre hånd til at stryge hen over fingeraftryk læseren imens jeg holder den med højre hånd. ikke fordi jeg vil genere nogen men det er da dovenskab hvis ikke man kan det. Den virker jo 🙁

  1. Dovenskab eller ej så er det da nemmere kun at bruge en hånd. Men det er seriøst helt umuligt. jeg troede at det bare var mig der gjorde noget forkert men jeg kan heller ikke få den til at scanne med én hånd. Men jeg er så tilfreds med den ellers 🙂

   1. giver Høy ret. et eksempel er at når jeg ligger i sengen og lige ska tjekke kine mails så vil det iritere mig til grænseløshed hvis jeg var tvunget til at hive min venstre arm med op eller hvis jeg går nede i byen med en tung indkøbspose i den ene hånd. det kan jo ikke la sig gøre hurtigt at tage den op ad lommen og tjekke mails som jeg er vant til.det er ikke godt nok samsung.

 11. hejsa alle Androids jeg har en s4 og vil gern vide om jeg skal købe S5 eller vente til næste år på s6?

  1. Køb S5. en af mine venner har den og den rykker for vildt hår ud 8) du vil ikke fortryde det er jeg sikker på 8) 8)

   1. så hva med z2 fra sony? er den bedre end s4?alle jeg kender siger at bar at samsung laver de bedste telefoner men hvis den kun får 4 stjerner ved jeg sgi ikke rigtig 😛

  2. Den er virkelig god, havde Galaxy s3 som sstadig er i god form, men Galaxy s5 er en god oplevelse, når man først har fået passet den til efter ens egen smag. Der bliver snakket meget om plastik contra aluminium, jeg foretrækker plastik! Det er stærkt og får ikke så let ridser og slet ikke små buler. Jeg havde både Samsung Galaxy s5 og HTC One M8 i hænderne samtidig, Galaxy s5 var ikke så stor tung tyk og klodset. Jeg blev faktisk lidt skuffet over HTC One M8, alle mener jo den er åh så flot, der mener jeg at forgængeren var mere slank og pæn. Men alle har jo en mening og godt for det.

 12. ka du ikk gå lidt mer i dybden med de bevægelse muligheder der er? det er det eneste der mangler i testen og så en video af hvordan den optager video.

 13. det vil sie at du mener at G2 har bedre batteritid end SGS5???? ahh come on Høy, det er sgu en ommer 🙂 du er den jeg respekterer mest når det kommer til anmeldelser af mobiler her i lille danmark men det ka da næsten ikk pass at den har SÅ RINGE en batteritid 🙁

  1. ka ikke følge dig.han er ærlig og du vil da heller ha en ærlig test en en uærlig test ikke? og han er ikke den enste der skrive at batteritid ikke er så go 😛

   1. Ah knitz du blier nok go igen 🙂 Høy en video af hvordan det dersens 4k ser ud kunne vær skønt 🙂

    1. Jo jo det gør jeg sikkert men det ka bar ikk pass at topmodel fra Samsung 2014 ikk ka hamle op med en topmodel fra LG 2013 😛

 14. kanon test igen igen. sys det er rigtig fedt at i ikk lefler om de hersens enheder og bar skriver hva i synes om den. dansmrks bedste anmeldersite i mine grønne øjne 8) 8)

 15. går nu min anden uge i møde med sgs5 og mine erfaring er at min note 3 har længer batterilevetid og sgs5 har ikk så meget kraft når alle programmer kører så jeg er helt enig i din anmeldelse men mange af de andre anmeldere har givet den bedre kommentarer med på vejen 🙂

 16. for en gangs skyl er jeg ikk enig med dig Høy. Den er super lækker og kameraet er intet mindre end det bedste der findes. kan den du har have fejl eller bugs 😛

  1. Jeg har haft mange forskellige mærker! Men Galaxy s5 er simpelthen meget meget bedre end det som anmelderne skriver, det er en Smartphone som man skal have et stykke tid og indstille efter ens eget valg, og der er utroligt med muligheder, alt er hurtigt og nemt at bruge og den har til dato det bedste kamera. Det er virkelig en som jeg kan anbefale til mine bedste venner.

Skriv kommentar
account_circle
email