Anmeldelse af Samsung Galaxy Note 4

thumb galaxy-note-4-test

Samsung Galaxy Note 4 test. 

I testen af Samsung Galaxy Note 4 kommer vi tæt på brugerfladen og kameraet og ser på om den kan løfte tarven fra forgængeren, Galaxy Note 3, der iøvrigt var det første produkt vi anmeldte der har modtaget 6 ud af 6 stjerner.

Fremhævede specifikationer:

  1. 5.7″ Super Amoled QHD skærm (1440 x 2560 pixels – ppi 515).
  2. Corning Gorilla Glass 3.
  3. 3 GB RAM og 32 GB intern hukommelse med mulighed for udvidelse via micro SD kort op til 128 GB.
  4. 16 MP kamera bagpå med optisk billedstabillisering og et 3.7 MP kamera foran.
  5. Snapdragon 805 chip med en 2.7 GHz quadcore CPU og Adreno 420 GPU.
  6. Vægt: 176 gram.
  7. Størrelse: 153.5 x 78.6 x 8.5 mm.
  8. Android 4.4.4 KitKat.
  9. Gyro, UV sensor, pulsmåler, fingeraftrykslæser mm.
  10. 4G/WIFI/Bluetooth/NFC/A-GPS,GLONASS. 
  11. 3220 mAh batteri

Udseende:

Galaxy Note 4 er en stor mobil med sin 5.7″ skærm og til trods for at forgængeren fra sidste år havde samme størrelse skærm, er Galaxy Note 4 blevet en anelse større i designet…og vi må gå ud fra at dette er grunden til at de ikke har forøget skærmens størrelse.

Det betyder dog ikke at den ikke ligger godt i hånden, for det gør den, og den læderagtige plastikbagbeklædning giver et rigtig godt grip, både når du holder den i hænderne og når den bare ligger på en glat overflade.

Det synlige bagpå er kameraet, flashen og pulsmåleren/UV sensoren ved siden af flashen, samt højtaleren nederst i den side.

Bagsiden, der iøvrigt er aftagelig, prydes af et Samsung logo.

galaxy-note-4-backPå højre side, når du holder den normalt med skærmen imod dig, har vi tænd/sluk knappen og på venstre side har vi volume op/ned.

Jackstikket er placeret på toppen, præcis der hvor et Jackstik skal placeres og under bunden er opladnings-indgangen. 

 – LG G4 dansk unboxing

Noget af de vi de sidste par år har vrøvlet lidt over i vores anmeldelser af Samsung produkter er deres store forbug af plastik når de skulle producere smartphones og tablets. Samsung bruger stadig plastik, men Galaxy Note 4 har en ramme/kant af aluminium der er farvet alt efter hvilken farve du bestiller den i.

En anden fed design-detalje (se billedet herunder) er at skærmen ud imod kanterne er buet. Dette ser super godt ud og efterlader ingen små revner hvor fnug og skidt kan samle sig.

galaxy-note-4-kant

Foran har vi skærmen som vi vender tilbage til senere, og under skærmen har vi..åh nej Samsung det gjorde i bare ikke…atter engang den store hjem-knap i midten og med touchknapper på hver side af denne.

Galaxy Note 4 kommer med fingeraftrykslæser i hjem-knappen, så det er da et forsvar der kan bruges som grund for at de har valgt at beholde hjem-knappen, men har man først været vant til det rene Android som f.eks Sony mere eller mindre bruger, så er det et skridt i den forkerte retning at skulle betjene en så stor mobil med en hjem-knap der kræver lidt kræfter.

 – Samsung Galaxy S6 anmeldelse

Jeg havde håbet på at Samsung Galaxy S5 ikke havde den, og så sandelig at Galaxy Note 4 der blev præsenteret et halvt år senere, heller ikke havde den…men det havde de og jeg synes det er rigtig ærgeligt at Samsung fastholder denne fysiske halvstore knap når resten af designet er forbedret betydeligt.

På venstre side af hjem-knappen har vi multitasking og på højre side tilbage knappen.

Herunder kan du se hvordan Galaxy Note 4 ser ud når du pakker den op og starter den op for første gang.

Galaxy Note 4 unboxing

I forhold til Samsung Galaxy Note 3 er Galaxy Note 4 både 8 gram tungere og lidt længere og tykkere, men med tanke på at aluminium vejer mere end plastik synes jeg at de vægtmæssigt har klaret det godt. 

Galaxy Note 4 giver en god følelse af kvalitet når du holder den i hånden og den buede skærm og de runde hjørner giver den et pænt look. Det er ikke en mobil som folk vender sig om for at kigge efter (det skulle da være grundet størrelsen), men alt i alt har Samsung skabt et pænt produkt der ydermere virker solid.

Opkald og SMS:

Opkaldsfunktionen i nutidens smartphones er for mange af os (mig inklusive) nok den funktion der bliver brugt mindst i det daglige, men når man så endelig bruger den (jojo, jeg ved godt at en del af jer bruger den rigtig meget), så skulle det gerne virke som planlagt, hvilket betyder at der ikke skal udfald eller dårlig lyd osv.

Læs også:  Anmeldelse af Samsung ( Google) Galaxy Nexus

På Samsung Galaxy Note 4 virker det som det skal og jeg har i testperioden ikke oplevet problemer med at forbindelsen er blevet afbrudt og lignende.

Lyden under samtale kan skrues højt nok op og det samme gælder ringetonen når man færdes i trafikken.

SMS-applikationen virker også uden de store problemer og du kan bruge ènhånds-tastatur hvis Note 4 er for stor til dig.

Du kan enten flytte tastaturet til højre eller venstre, hvilket er ret smart for dem der ude med knap så store hænder.

galaxy-note-4-tastatur 

Kamera:

Screenshot 2014-11-13-14-10

Samsung Galaxy Note 4 kommer med et 16 MP kamera bagpå med dual-LED flash og generelt minder specs på kameradelen blot den vi ser på Samsung galaxy S5.

Der er dog en væsentlig forskel da kameraet på Galaxy Note 4 har optisk billedstabillisering, noget som vi første gang så på på en smartphone i LG G2.

Optisk billedstabillisering skulle i teorien give bedre billeder uden alt for mange rystelser og det er tydeligt hvis du kigger igennem et kamera der har dette, da bevægelserne (når du bevæger kameraet) er mere flydende.

Kameraet tager da også gode billeder og jeg er især imponeret over hvor gode billederne bliver på objekter tæt på (macro).

Shutteren er hurtig til at skyde og i forhold til Samsungs kamera-app på tidligere produkter er det yderst simpelt at finde rundt nu.

Der er 3 preinstallerede tilstande, men via Samsungs app-store kan du downloade flere hvis du har brug for dette.

Der er mulighed for at bruge volumeknappen som shutter, hvilket jeg fandt yderst brugbart i testperioden.

Screenshot 2014-11-14-09-47

Du kan vælge imellem forskellige størrelser billeder der ses herunder:

  • 16 MP (5312 x 2988) – 16/9 format.
  • 12 MP (3984 x 2988) – 4/3 format.
  • 8.9 MP (2976 x 2976) – 1/1 format.
  • 8 MP (3264 x 2448) – 4/3 format.
  • 6 MP (3264 x 1836) – 16/9 format.
  • 2.4 MP (2048 x 1152) – 16/9 format. 

Billederne bliver gode og selvom jeg ikke helt synes at kameraet er på højde med det Sony leverer i deres nyeste topmodeller, så er kameraet i Galaxy Note 4 et af de bedste kameraer jeg nogensinde har testet i en smartphone og der er ingen grund til at tage et ekstra kamera med i lommen. 

Størstedelen af billederne bliver taget uden at de er “blurrede” og til trods for det manglende “ansigt-registrering autofokus” (som Sony tilbyder), så klarer autofokus at gøre arbejdet ganske fint og med HDR slået til gengiver billederne mange detaljer godt.

Video optages også uden problemer og både billede og lyd er godkendt og detaljer er tydelige og skarpe.

Du kan se billeder taget med Galaxy Note 4 her

I bund og grund er jeg rigtig godt tilfreds med kameraets præstation og i lavt belysning gør Note 4 iøvrigt også et pænt stykke arbejde. 

Brugerfladen:

Jeg roste Samsung for, at de på Galaxy S5 og fremad havde droppet deres menu-knap nederst under skærmen til fordel for multitasking-knappen, hvilket betyder at man ikke behøver at holde hjem-knappen inde for at komme til seneste apps.

Dette virker ganske fint på galaxy Note 4 også, og Samsung har tilføjet nogle ret brugbare funktioner til den store phablet der af de fleste nok næppe kan betjenes kun med èn hånd.

F.eks kan du som før nævnt bruge tastaturet med èn hånd, men du kan også vælge at have en flydende værktøjslinje hvor som helst på skærmen du ønsker det.

Herunder har jeg valgt at have den i venstre side af skærmen.

Flydende værktøjslinje

Screenshot 2014-11-17-08-21

En anden mulighed er at du selv kan bestemme hvor stor skærmen skal være og herunder ses et eksempel på dette.

Formindsket skærm

Screenshot 2014-11-17-08-22

Samsung har også “multivinduesfunktionen” der tillader dig, via at stryge fingeren fra hjørnet og ned, at have et mindre vindue åbent på samme skærm. Dette virker dog ikke rigtigt og du kan ikke bruge vinduet nedenunder imens, hvilket gør funktionen ganske ubruelig.

Herunder lidt billeder af brugerfladen. 

Startskærmen i S-Health

Screenshot 2014-11-08-10-55

Startskærmen

Screenshot 2014-11-13-14-00

Flipboard AppsAndroid.dk`s videofeed

Screenshot 2014-11-13-14-08

Flipboard, vores Facebookfeed

Screenshot 2014-11-13-14-09

Samsung Galaxy Note 4 er udstyret med en IR universal fjernbetjening og det tog mig 2 minutter at oprette forbindelse til vores BRAVIA-TV i stuen.

Dette er Galaxy Note 8.0 også udstyret med og i forhold til andre producenters løsninger der kun virker via WIFI er det super nice at have en “rigtig” fjernbetjening” ved hånden hele tiden. 

 Smart Remote

samsung-smart-remote

Efter at du har indtastet dit postnummer og din TV-udbyder kan du få en TV-oversigt direkte på fjernbetjeningen. Dette kræver dog internet.

Læs også:  Anmeldelse af Samsung Galaxy Tab 7,7

Programoversigt i Smart Remote app`en

Screenshot 2014-11-14-15-50

I statusbaren kan du nemt se dine beskeder og ved at hive ned med to fingre kommer du hurtigt ind til de genveje du selv ønsker.

Brugerfladen kører ikke nær så flydende som man skulle tro på en smartphone med disse specifikationer, og til trods for at jeg både har nulstillet flere gange, samt genstartet utallige gange, har jeg ikke kunne komme hakkeriet til livs. Selvom der ikke er mangel på RAM så virker det som om den mangler dette. 

 Galaxy Note 4 screenshot

Batteritid og praksis:

Batteriet i Samsung Galaxy Note 2 er på 3100 mAh, batteriet i Galaxy Note 3 er på 3200 mAh og batteriet i Galaxy Note 4 er på….3220 mAh. Dette er for mig ikke godt nok med tanke på at det er et år siden at Samsung lancerede forgængeren (Note 3).

I og med at skærmens opløsning er betydeligt forøget betyder det at der bliver spist meget mere batteri, og uanset hvor mange batteri-sparefunktioner og muligheder de smider ind i telefonen, så vil den tændte skærm altid være den største strømsluger, så jeg havde regnet med at batteriets størrelse var blevet forøget mere på Galaxy Note 4 i forhold til Galaxy Note 3, hvilket ikke kan siges er tilfældet.

At jeg sidder i min sofa og spiser tudekiks og spiller fornærmet er jo egentlig ligegyldigt, det der betyder noget er hvordan den klarer sig i praksis og her klarer den sig udmærket.

 – Samsung Galaxy S6 Edge anmeldelse

Batteritiden er betydelig bedre på et produkt som Sony Xperia Z3, men Galaxy Note 4 leverer strøm fra morgen til aften ved heftigt brug, og en virkelig nice og praksis ting er at du kan oplade den fra 0% til omkring 50% på en halv times tid…seriøst nyttigt i en travl hverdag og nogle ville måske så argumentere for at batteritiden derfor ikke er så vigtig, men det er den hvis man ikke har mulighed for at sjatlade i løbet af dagen.

Batteriet er iøvrigt udtageligt, så man kan have et ekstra batteri med i tasken hvis dette er nødvendigt.

Er du ved at løbe helt tør for strøm kan du via dine indstillinger sætte Galaxy Note 4 i “Strømsparetilstand” der laver skærmen om til sort/hvid eller “Ultrastrømsparetilstand” der deaktiverer en stor del af funktionerne og forlænger batteritiden betydeligt.

Strømsparetilstand 

galaxy-note-4-ultrasparer

Alle disse funktioner er ret nyttige, men når man har købt en smartphone til den pris og med så flot en skærm vil man sikkert gerne nyde skærmen, hvilket man kan en enkelt dags tid uden at skulle finde en stik-kontakt.

Når jeg netflixer den i sofaen kan jeg presse omkring 6 – 7 timers skærmtid ud af Galaxy Note 4, og det med en høj lysstyrke i skærmen.

Kort og godt er batteritiden okay, men ikke imponerende og du skal have den i en lader hver dag hvis du bruger den moderat til heftigt.

Batteritiden på forgængeren, Galaxy Note 3, er en anelse bedre end batteritiden på Galaxy Note 4, og det er i mine øjne ikke fremskridt.

Ved fuld lysstyrke taber Galaxy Note 4 25% batteri ved visning af HD-film via Netflix i 2 timer og Galaxy Note 3 taber 21% ved visning af samme film med lysstyrken skruet helt op..så du vil ikke mærke forskellen på batteritiden, men den er der altså.

Så min oplevelse er at batteritiden ikke er forbedret på Galaxy Note 4 i forhold til sidste års Galaxy Note 3 hvilket jeg finder rigtigt ærgeligt.

 

S-pennen er et af købsargumenterne for en Galaxy Note 4 og Samsung har forbedret præcisionen på denne hvilket tydeligt kan mærkes.

Med S-pennen kan du oprette noter direkte på låseskærmen og Samsung har preinstalleret et par fede note-apps med masser af skabeloner og funktioner.

Personligt bruger jeg ikke pennen i det daglige men jeg kan nemt forestille mig at skole elever og lignende ville få mere udbytte af pennen end mig.

Jeg benytter mig dog lidt af “Action memo” der giver mulighed for at skrive en tekst for derefter at knytte en handling til teksten som f.eks at ringe en person op eller hoppe ud i browseren for at tjekke AppsAndroid.dk.

Ved at trykke på knappen på siden af pennen popper menuen frem og du kan vælge at menuen skal poppe frem hver gang du hiver pennen ud.

Screenshot 2014-11-17-08-52

Skærmen på Galaxy Note 4 er et andet købsargument og den 5.7″ skærm har en QHD-opløsning (2560 x 1440, ppi 515) og sat sammen med Super Amoled er skærmen nok noget af det flotteste jeg har set.

Læs også:  Anmeldelse af Samsung Galaxy Note 2

Farverne er skarpe og der er mulighed for at dæmpe farverne hvis man skal se film, og det eneste jeg kunne ønske mig var at lysstyrken i skærmen var en anelse højere når solen skinnede og Galaxy Note 4 skulle bruges udenfor.

Som på alle andre smartphones er der mulighed for at aktivere “automatisk lysstyrke” i skærmen. Dette skulle ikke blot spare batteri, men også sørge for at skærmen hele tiden har en passende lysstyrke.

Dette holder desværre ikke stik og selvom skærmen er sat til “max automatisk lysstyrke” bliver den alt for mørk når du opholder dig et sted med lavt belysning, et problem som produkter som Galaxy S5 og Galaxy S4 også led af.

Dette er måske en detalje for mange af jer, men for en som mig der bruger min smartphone nonstop dagen lang er det virkelig et irritationsmoment at jeg mange gange om dagen er nødt til at deaktivere den automatiske lysstyrke for senere at huske at aktivere den igen.

Skærmen har en god synsvinkel og tager ikke imod fedtfingre mere end andre skærme, tværtimod faktisk.

Skærmen reagerer fint på berøring og er perfekt når der skal ses film eller spilles spil.

 

Galaxy Note 4 kommer med en fingeraftrykslæser og ligesom i testen af Galaxy S5 må jeg atter engang brokke mig over at Samsung har valgt en løsning der kræver at fingeren skal stryges hen over scanneren, i forhold til en løsning hvor man ialternativt blot kan placere sin finger og trykke.

Fingeraftrykslæseren virker i sig selv fint, men da det er umuligt at låse Galaxy Note 4 op med èn hånd (grundet at fingeren skal stryges hen over scanneren) mister den værdien da jeg ikke gider at bruge begge hænder hver eneste gang jeg skal tjekke noget på min smartphone.

Galaxy Note 4 kommer som noget nyt med en UV-sensor der skulle kunne fortælle os om vores børn skal have solcreme på eller ej. Der er ydermere pulsmåler osv og disse virker ikke efter hensigten.

Det gjorde de heller ikke da vi anmeldte SGS5 men da Samsung hører til toppen af poppen når det kommer til at holde deres produkter opdateret og rette fejl, så formoder jeg at der kommer en software-opdatering der forbedrer oplevelsen.

Som det ser ud nu har jeg, og de andre personer jeg har bedt om at prøve, svært ved at placere fingeren korrekt når hjerteslagene skal aflæses.

Bruger man UV-sensoren i et mørkt rum indenfor får man at vide at “der er lav risiko for solskader hvis du ikke er beskyttet”. Der burde istedet stå at der slet ikke er nogen risiko da dette er tilfældet.

 Pulsmåler og UV-sensor

Benchmark: Note 4 vs Xperia Z3

Konklusion:

Samsung Galaxy Note 4 er med sin skarpe og flotte skærm, det nye design, samt et af de bedste kameraer jeg har set i en smartphone, et produkt vi gerne vil anbefale hvis du overvejer at købe denne og vi har ingen betænkeligheder ved at give den vores “AppsAndroid.dk anbefaler” diplom. 

appsandroid anbefaler ikon-01

Når det kommer til vores vurdering af helheden er vi dog knap så gavmilde og Galaxy Note 4 levede ikke op til sidste års Galaxy Note 3, der som før nævnt var det første produkt vi har tildelt 6/6 stjerner.

jamen hvorfor ikke det da? Jo for det første lever batteritiden ikke op til hvad Samsung lover og den er ikke forbedret over sidste års Note 3.

Dertil kommer at softwaren ikke kører uden hakker hvilket ikke må ske på så dyrt et produkt. 

Det der trækker mest ned i vores vurdering er dog prisen og den vejledende udsalgspris på 5.995 kroner gør at vi ender på 4/6 mulige stjerner. Jeg synes simpelthen at Galaxy Note 4 er for dyr, og så mener jeg at de nye produkter i dag skal være vandtætte, hvilket ikke er tilfældet med Galaxy Note 4.

NB: Falder prisen til 5.500 (hvilket den gør) vil jeg give den 5/6 stjerner. 

Vurdering: 4/6

Husk:

Du kan holde dig opdateret ved at følge os på Facebook og Google +, ligesom at vi også er at finde på Twitter og Pinterest.

Vores videoer kan du se på Youtube og du kan hente vores app via Google Play.

Har du brug for hjælp til din smartphone, smartwatch eller tablet er du velkommen i Androidernes forum

appsandroid bedømmelse 300px-09

2014-11-08-08.03.10

(11) kommentarer
  1. M8 har også ir remote, og skærmbillede taget med at stryge hånden over skærmen virker hver gang, har haft note 4 et døgn, var træt af M8es kamare

  2. 2 dage nu med galaxy note 4 og det er den bedste mobil jeg har ejet ever 🙂 alt spiller sammen og kameraet er super godt og skærmen ka bruges både inde og ude så jeg anbefaler den 8)

  3. fedt endelig er testen af galaxy note 4 klar så har jeg lidt gonat læsning i aften jeg skal ikk ha ny mobilos men læser altid jeres anmeldelser syns det er ærgerligt at I ikk anmelder applikationer længere og så ku t vær ret fed vis i begynder og lav anmeldelse af tilbehør som covers og høretelefoner for i skrive kanon go anmeldelser og så virker i ærlige 8) 8)

  4. Flot test Høy, men som du beskriver det hele synes jeg du er FOR flot med karakteren, du nævner flere småting som gør, at den slet ikke når Note 3s effektivitet. Noget pjattet at give den en grad højere i karakter bare fordi den falder sølle 500 dk. Kr. i pris. Den er alt alt alt for dyr.
    Er ikke enig med dig i hjemknappens fysiske fremtræden, fint at man selv i mørke kan mærke hvor den er.

  5. Høy for søren,man behøver ikke have det dårligt fordi man ikke er tilfreds med et produkt,selv når produktet kommer fra Samsung,der er også andre anmeldere der har oplevet at den ikke kører helt godt nok

    1. Jeg læser det slet ikke som om at han har det dårligt over det sys det rart at han forklarer at det hænger sådan sammen 😛

  6. Høy jeg vil ikke gern indrøm det men min hakker os en lille smule når jeg ska åben galleri tager det en evighed men jeg er ellers meget tilfreds med den 8) har jo osse sgs5 😉

Skriv kommentar
account_circle
email