Anmeldelse af Sony Xperia Z1 Compact

thumb Sony-Xperia-Z1-compact-anme

Test af den vandtætte Android smartphone, Sony Xperia Z1 Compact.

Sony Xperia Z1 Compact udvalgte specifikationer:

 • IP 58 klassificeret
 • 16 GB intern hukommelse med mulighed for 64 GB micro SD
 • 2 GB RAM
 • LTE/3G/GPS/WIFI/Bluetooth/NFC mm
 • Snapdragon 800 systemchip
 • 2.2 GHz quadcore processor og Adreno 330 GPU
 • 20.7 MP kamera bagpå
 • 4.3″ Triluminos skærm med en opløsning på 720 x 1280 pixels (342 ppi)
 • Android 4.3 Jelly Bean
 • 2.300 mAh batteri 

Udseende:

Sony Xperia Z1 Compact er en mini-version af den noget større Xperia Z1, der var efterfølgeren til den originale Xperia Z der blev annonceret januar 2013.

Vi var vilde med det vandtætte design som Sony viste os på Xperia Z og Xperia Z Ultra, og til dels også på Xperia Tablet Z, men vi var endnu gladere for aluminiums-designet, som Sony havde arbejdet sig frem til at skulle beskytte indmaden i Xperia Z1…og det er præcis samme design den lidt mindre Xperia Z1 Compact også har.

Xperia Z1 Compact findes i flere farver, vi har her på redaktionen fået den lyserøde (jeg tænker at Per mente at den ville klæde mig), men trods farven ikke er den samme som min Xperia Z1 har, så er du ikke i tvivl om at vi her har med en mini-version af denne at gøre.

På højre side har vi Sony`s efterhånden velkendte tænd/sluk knap der både er så fremtrædende, samt sidder, så de fleste kan tænde for Sony`s mobiler (selv de store af dem som Xperia Z1) med èn hånd.

Volume op og ned er placeret som altid under tænd/sluk knappen, hvilket igen er et rart sted at have dem. Nederst på højre side har vi den dedikerede kamera-knap der med et let tryk lynhurtigt har kameraet klar til brug, selv fra dvaletilstand (hvor skærmen er slukket).

Ganske som på den originale Xperia Z1 er der mulighed for at binde en snor i Xperia Z1 Compact så du ikke taber den (ligesom på din Nintendo Wii og dit lommekamera).

På venstre side har vi nederst micro-SIM, derover har vi polerne til opladning via stander, højere oppe kommer vi så til micro-SD og til sidst micro-USB til opladning og ekstern forbindelse.

Ovenpå er Jackstikket til hørebøfferne og under bunden den lange højtaler.

På bagsiden, der mere minder om plastik end glas, er kameraet.

Xperia Z1 Compact er ligesom Xperia Z1 pakket ind i aluminium på siderne, og med en ridsefri og filmbelagt skærm foran.

På billedet herunder ses hvor stor Xperia Z1 Compact er i forhold til nogle af de andre mobiler med topspecifikationer.

Fra venstre: Samsung Galaxy Note 3Sony Xperia Z1Sony Xperia Z1 CompactSamsung Galaxy S4LG G2.

Sony Xperia Z1 Compact sizeDa vi anmeldte Sony Xperia Z1 kaldte vi den for den lækreste smartphone vi nogensinde havde testet, og da Xperia Z1 Compact er en tro kopi af denne er den lige så lækker, blot mindre.

Set med vòres øjne er Sony Mobile først rigtig kommet ind blandt giganterne da de lancerede Sony Xperia Z i januar 2013, men allerede dengang var vi vilde med den “sorte mursten” som alle folk spurgte ind til. Designet er iøvrigt det samme som på Sony Xperia Z Ultra, samt har de videreført det til Xperia Tablet Z.

Der er ingen tvivl om at Sony har fat i det rigtige når det kommer til designet, og Xperia Z1 Compact virker som en solid og robust Android smartphone der ikke knirker eller vrider sig når man presser den lidt hårdt på begge sider.

Brugerfladen:

Sony-Xperia-Z1-Compact-appsSony`s Xperia UI har vi altid syntes godt om, og da Sony ikke har pillet alt for meget ved Android er der tale om en simpel og nem brugerflade med mulighed for tilpasninger.

Der er længe ikke de muligheder i brugerfladen som vi ser på hverken Samsungs, LG`s eller HTC`s produkter, og det ville lidt ødelægge oplevelsen for mig hvis Sony begyndte at fylde alt for meget “snavs” på deres UI da deres UI fungerer rigtig godt som det ser ud nu og der er en vis lethed over det….men hvis du kommer fra f.eks LG G2 vil du savne nogle af de muligheder LG har i deres brugerflade.

Brugerfladen kører fint og uden den mindste form for hakkeri, hvilket vi også forventede med en Snapdragon 800 bag rattet.

Der er integreret flere af Sony`s egne tjenester, og du har både mulighed for Playstation Mobile, Sony Select, Xperia Privilege, Xperia lounge, Smart Connect, Track ID, Sony Music unlimited og Xperia Care. Sidstnævnte er en glimrende service der kan hjælpe dig hvis du oplever problemer med din Sony smartphone eller tablet.

Du kan integrere din Facebook, Flikr, Dropbox osv med album applikationen og få vist indhold derfra direkte i mobilens galleri.

Der er også en indbygget noteblok du kan bruge til at gemme dine noter og oprette nye noter eller tegninger hvis du har børn.

Det er muligt at omrokere og tilføje/fjerne genveje i notifikationspanelet, og som du kan se herunder er det nemt at dele f.eks screenhots lige efter at du har taget dem. 

Sony-Xperia-Z1-Compact-noti

Jeg har før rost Sony´s eget tastatur, og selvom jeg er dybt afhængig af Swiftkey tastaturet (en selvstændig applikation som kan hentes via Google Play) så er tastaturet her et af dem jeg allerhelst vil bruge, og der er ingen grund til at erhverve sig et andet tastatur. Den medfølgende ordbog fortjener osse at få lidt ros.

Sony-Xperia-Z1-Compact-tast

 Opkaldsafdelingen fungerer osse fint, og lyden går fint igennem uden afbrydelser eller udsving.

Sony-Xperia-Z1-Compact-opka


At tage et screenshot gøres ved at holde tænd/sluk og volume ned på samme tid.

Praksis:

Batteritiden på Xperia Z1 Compact er meget lig den på Xperia Z1, til trods for at batteriet på sidstnævnte er på 3.000 mAh sat op imod de 2.300 mAh som Z1 Compact bærer rundt på. Det betyder selvfølgelig noget at skærmen har en mindre opløsning og størrelse.

Batteritiden ER bedre på Xperia Z1, men Xperia Z1 Compact klarer sig glimrende på dette punkt også og hvis ikke du skruer alt for meget op for lysstyrken i skærmen kan du godt klare dig fra morgen til aften.

Når mobilen bare ligger i lommen er der mulighed for STAMINA, en funktion der gør at internettet er afbrudt så snart du slukker skærmen, og standby tiden er virkelig god. Der er også mulighed for placeringsbaseret WIFI og “sæt baggrundsdata i kø”, hvilket også er med til at spare dig for noget strøm.

Når vi snakker batteriforbrug er den største strømsluger stadig skærmen, og i og med at skærmen er en TFT, så kræver den at du skruer lidt mere op for lyset når du f.eks ser film i forhold til hvis det var en LCD 3 eller en Amoled skærm. Grunden til dette er at hvis ikke er helt hvid, så medmindre du har lysstyrken på en 50% bliver filmen simpelthen for mørk.

Skærmen er iøvrigt eller rigtig flot, og selvom den ikke er i fuld HD har den trods alt en ppi på 342 og den reagerer fint ved berøring. Når der skal ses film eller billeder har Sony gjort ekstra meget ud af det ved at prøve på (ligesom på de øvrige Z modeller) at få noget af deres populære BRAVIA fra deres TV over på mobilen og i dette tilfælde “X-reality”. Som standard er den slået til, men vi råder dig til at fjerne fluebenet da teknologien endnu ikke er så langt fremme at det er en nydelse at bruge som billedforbedring.

Farverne bliver godt nok flottere, men billedet bliver en anelse pixeleret og jeg vil gå så langt og sige at det er ubrueligt på nuværende tidspunkt, ihvertfald hvis du bruger det til film, og skærmen er ganske fortrinlig at nyde film på uden ekstra farver. det første der falder mig ind når jeg tænker på skærmen er nok “naturligt” og farverne er mere realistiske end hvad vi ser på Amoled.

Den bliver dog rimelig hurtig fedtet til ved brug, ja hele telefonen kræver at du en gang imellem pudser den af, og det mere end hvad du er vant til fra din Samsung eller HTC mobil.

Det er dog stadig LG G2 der har rekorden i at være den største fingeraftryk-magnet.

Grundet sin størrelse er den nem at have med alle vegne, dog er det ikke en mobil jeg ville købe da skærmen er for lille til mine tykke fingre (jeps jeg har så), men samtlige af konens veninder, inklusive hende selv, synes at størrelsen var perfekt.

Grundet sit design med de afrundede hjørner er den behagelig at have i hånden både når du bruger den til at snakke i og når du spiller eller ser film.

Kameraet er et af de bedre vi har set i en smartphone til dato, men halvdelen af billederne er for slørede til at kunne bruges til noget grundet autofokus, ihvertfald på den testmodel vi har her på redaktionen.

Der er mange funktioner og muligheder som du kan se lidt mere til i videoen herunder, bla. kan du se hvor dine billeder er taget og dele dine oplevelser direkte med dine facebook-venner.

Med “Time burst” kan mobilen i løbet af ingen tid nappe 30 billeder før du trykker på udløseren og 30 billeder efter. Du kan herefter så udvælge og gemme det bedste billede.

Du kan se billeder taget med Sony Xperia Z1 Compact her.

Kameraet kan tage billeder på 20,7 MP men kun i 4/3 format. Vil du have billeder i 16/9 format skal du helt ned på 8 MP billeder, hvilket er lidt ærgeligt.

Kameraet er godkendt, men kan ikke matche det kamera der sidder i f.eks Galaxy Note 3.

Herunder gennemgår jeg hurtigt kameradelen, beklager at videoen ryster lidt.

Sony Xperia Z1 Compact er IP58 klassificeret og det betyder at den kan tåle støv og vand. Vi tænker nok ikke så meget over at en mobil er støvtæt som at den er vandtæt, men er du håndværker eller lignende, så er det ihvertfald meget nyttigt.

At den er vandtæt er næsten helt uundværligt når man først har været vant til det, og det er i min bog et kæmpe plus at den ikke bliver ødelagt af at du hiver den frem i regnvejr (vi får mange henvendelser fra brugerne der har ødelagt deres mobil, enten ved at tabe den i toilettet, ja det er rigtigt, og ellers fordi at de har snakket i telefon imens det har regnet) eller at ungerne plasker vand på den.

Når den bliver presset hårdt, med et tungt spil igennem længere tid, bliver den til tider meget varm bagpå. Dette ser jeg dog ikke som et stort problem, men det går nogle gange lidt for hurtigt synes jeg.

Det ændrer dog ikke på at den fint kan følge med de andre topmodeller når det kommer til præstation.

Herunder kan du se at Sony Xperia Z1 Compact fint kan holde stand mod topmodeller som Galaxy Note 3, LG G2, SGS4, og Sony`s egen Xperia Z1.

3G og 4G er afprøvet via Telmores netværk og den opretholder forbindelsen stabilt og fint. Da det er en Snapdragon 800 chip der sidder under huden på Xperia Z1 Compact understøtter en Cat4 hvilket betyder at den kan klare downloadhastigheder op til 150 mbit/s.

Det har jeg dog ikke kunne tvinge ud af den, men da den understøtter det er det mere op til udbyderen end til telefonen hvilken hastighed der bliver downloadet med. På Telmores net midt i Vejle by har jeg omkring 30 mbit/s på 4G i download.

Med hensyn til WIFI har jeg i tidligere tests af Sony´s produkter nævnt at der godt kan være lidt udsving og det samme er tilfældet på Xperia Z1 Compact. Nogle gange viser den at der ikke er meget WIFI når der er masser og omvendt.

GPS virker også fint, men bemærk her at det tager meget batteri.

Lyden kunne godt have været lidt højere under musikafspilning, når man har hørebøffer på, men lyden er godkendt både med og uden, og via Walkman applikationen er der muligheder for forskellige lydindstillinger.

Det er også muligt at hente covers ganske gratis til det musik du ikke har covers til, og det er imponerende så mange kunstere og albums walkman applikationen finder, og det tager ikke mange sekunder at finde og downloade et cover.

Sony-Walkman-app-xperia-z1-

Konklusion:

Xperia Z1 Compact er den fødte “iPhone-killer”, og den første mobil med en skærm på 4.3″ der kan hamle op med topmodellerne. Da iPhones som bekendt ikke har så store skærme som vi er vant til på Android mobiler, men sikkert godt kunne tænke sig en anelse større skærm, er der ingen tvivl om at Xperia Z1 Compact kan mætte et hidtil overset marked.

WIFI drillede os lidt og så kunne vi godt have ønsket at der var mere end de 16 GB (12 GB til rådighed) plads, men der er dog mulighed for at isætte et 64 GB micro-SD kort.

 – Sony Xperia Z2 test

Skærmen er flot, men den tager ret let imod fedtfingre, ligesom at bagsiden også har brug for en klud en gang imellem.

Kvaliteten er i orden, batteritiden er god, og både peter og jeg har i testperioden været yderst tilfreds med vores oplevelse af mobilen.

Dertil kommer at den er vandtæt og da Sony det sidste år har vist at de tager opdatering af deres nye mobiler alvorligt, kan du være sikker på at Xperia Z1 Compact ikke bliver glemt på dette punkt heller.

appsandroid anbefaler ikon-01

Prisen er lige nu ca. 4000 kroner.

Redaktionen på AppsAndroid.dk anbefaler Xperia Z1 Compact uden problemer, og vil du have en mobil med en lidt mindre skærm end de øvrige topmodeller er Xperia Z1 Compact det bedste valg.

Derfor får den selvfølgelig tildelt vores højeste bedømmelse som du kan se herunder sammen AppsAndroid-droiden.

Vores vurdering: 6/6 

appsandroid bedømmelse 500px-02

Sony Xperia Z1 Compact vand

(42) kommentarer
 1. Hej 🙂
  Jeg har lige købt en Sony xperia z1 Compact. Jeg opladede den første gang i ca. 7½ time.
  Kan det være rigtig at efter 5 timer at batteriet allerede er nede på 75%? Den er kun brugt til sms’er og oprette kontakter.
  Alt det der batteri noget er slået til.
  Håber på svar fra jer.
  Hilsen Louise

 2. Hejsa jeg har næsten lige fået min telefon, og det sådan en her, og jeg har brugt den helt vildt meget
  Den er gået ud og vil ikke tænde igen, kan jeg have brændt batteriet ned eller hvad er det?

 3. Hvordan pokker får man Z1 Compact til at slukke skærmen under samtale?

  Der er mange gange at min kammerat mister forbindelsen fordi telefonen tror at man lægger røret på når den bliver sat op til øret…

  Der er ingen indstilling hvor man kan styre om skærmen skal slukke under opkald…

  Nogen der vil forklare hvordan og hvor i indstillinger den funktion kan findes ?

 4. Kedlen (min dejlige kone) er forelsket og det er desværre ik i mig men i xperia z1 compact 🙂 så jeg har bestilt den til hende efter at i har givet den så go anmeldelse ka det ik gå helt galt og så ka det vær at jeg så får lidt opmerksomhed igen 😛

 5. fortrinlig test af Z1C men jeg savner en skærm test som i altid have med i anmeldelser kommer den senere eller hvordan?
  så blier det cool og tjekke ud om Z1C kan hamle op med den ny lg g2 mini den sku os få goe specs

 6. hallo al sammen jeg har lie købet den her fordi i skrive at den er så go så nu håbe jeg ikk at jeg bliver skuffet.

  1. du bliver ikke skuffet. Jeg har haft min siden i går, jeg bestilte samme dag som Høy publicerede testen og self om det kun er 24 timer jeg har haft til at prøve den i så skuffer den ikke på noen måder 🙂

 7. Lige noe for mig. Min søn har sådan en anden Sony og den er næsten større end mit fjernsyn og jeg drille ham meget med det.

 8. okaj det ha jeg gjort og nu kan jeg god kommer ind i playstore men nogen af apperne koster penge. er det sikkert nok og tilføje mit kort?

 9. Hej andriods hvordan kan jeg hente en app på z1 compact? jeg ka ik komme ind på det der play. Den vil ha en kode men der fulgte ik noget kode med telefonen?

  1. Hej Pernille. du skal oprette en Gmail og så logge ind med den så kan du hente alle de applikationer du vil 🙂

  1. Jeg er en fuldvoksen mand og kan snildt bruge xperia z1 compact så det er altså ikke kun hunkønsvæsner der kan bruge den 🙂

 10. Ren optur at sony har strammet op på deres portefølje af high end enheder og jeg tror da os at sammy snart smutter en topmodel ud med topspecs bare utrolig at der ik er noen der har tænkt på det før for hvis de vil ha iphone ned med nakken så er de nød til og lave en enhed med nogle lunte sammen størrelse skærm og go specs jeg tror det blir en succes 🙂 og jo jeres anmeldelser er blant de bedste på dansk hvis ikke de bedste så fortsæt spillestilen drenge 8) 8)

 11. i er klart mit foretrukne anmeldersite og jeg kigger altid forbi her inden jeg beslutter mig for at købe en mobilos men nu er jeg kommet lidt i en knibe for jeg ved ikke om jeg skal vælge xperia z1 compact eller z1?

  1. jeg kan kun sie hva jeg mene om xperia z1 compact og den tilfredstiller mig på alle områder. batteritiden er god. skærmen er flot. og så kan jeg spille de nyeste spil uden problemer 🙂

  2. Ta og fis ned og have dem i hånden før du beslutter dig. jeg har selv z1 og synes den er perfekt men det er ikke sikker at du synes det samme jeg er sikker på at hvis du smider en mail til Morten Høy at han vil hjælpe med nogle informationer.

 12. min observering af sony xperia z1 compact kan efter to dages brug sammenfattes i tre ord: KØB KØB KØB :-*

 13. Garanteret at Samsung osse snart komme med en linende smartphone med en lille skærm og specs der bare er i orden. jeg er ikke helt så meget til Sony men den virker som en go mobiltelefon

  1. næh hvorfor skulle samsonmg det? de sælger rieligt af alt det andet de laver så de behøver da ikke at lave en miniversion af sgs4 og hvis de gjorde så ville den nok have bedre speccers en xperia z1 kompakt :-* ja men sådan er landet alså 🙁

   1. det giver ikke en skid mening det du der skriver 🙁 🙁 🙁 ærgeligt at en ellers go hjemmeside bliver ødelagt af personer som dig. hvis du vil af med det dårlige humør så ta og hop over på nationen.
    Hey Høy ellers en go anmeldelse men min mand er ikke så glad for det har kostet ham en ny mobil hver gang du har anmeldt en sony mobil siden vi er begynt at læse med jer herinde 😛

 14. tak for en helt fantastisk gennemgang af z1 compact. jeg har ventet på jeres test og nu vil jeg så bestille den men lige et par spørgsmål først.
  kan den bruges til at spille børnespil på?
  kan jeg bruge de apper jeg har på min nuværende smartphone (en arco) på z1 compact?
  hvordan flytter jeg mine apps over på?

  1. ude på forsiden af https://www.appsandroid.dk er der en artikel om noget der hedder xperia Transfer Mobile som kan flytte indhold fra den ene telefon til den anden og dine apps bliver husket af Google vis du bar bruge den samme konto på den ny mobil som på den gamle. og jo den kan godt bruges til børnene 🙂

   1. Mange tusinde tak. Så tror jeg at jeg vil have den. Jeg glæder mig utrolig meget. Er der et sted hvor man må stille spørgsmål ligesom et forum for mobiltelefoner?

 15. Men man havde jo næsten forventet at den fik en god anmeldelse ikk? den har jo næsten samme specs som xperia z1. kan godt anbefale xperia z1 by the way 😛

 16. rimelig fornuftig anmeldelse jo da men du mangler en optagelse af video optagelse det plejer i da altid og har med 😛

 17. rigtig go test af z1 compact men tror ikk at det er noe for mig. jeg ska ha en større skærm end den bette der er på der 🙂

Skriv kommentar
account_circle
email