Sony Xperia Z5 test

Sony Xperia Z5 fremhævede specs:

 • 5.2″ fuld Hd Triluminos skærm (1080 x 1920 pixels – 428 ppi).
 • IP 68 klassificeret.
 • Vægt: 154 gram.
 • Størrelse: 146 x 72 x 7.3 mm.
 • 32 GB intern hukommelse med mulighed for udvidelse af hukommelsen via micro SD-kort op til 200 GB.
 • 3 GB RAM.
 • Snapdragon 810 chip (64-bit) med quadcore 1.5 GHz cortex A-53 + quadcore 2 GHz A-57 CPU og Adreno 430 GPU.
 • 23 MP primært kamera og et 5.1 MP kamera på fronten.
 • 2.900 mAh batteri.
 • 4G/Wifi/A-GPS/Bluetooth/NFC.
 • Fingeraftryks-scanner.
 • Quick-charge 2.0.
 • Android 5.1 Lollipop.

Sony Xperia Z5 serien består af 3 produkter i forskellige størrelser, men med mere eller mindre identiske specs.

Serien er udviklet således at, uanset om du er til skærme på 4.6″ (Xperia Z5 Compact), til skærme på 5.2″ (Xperia Z5), eller du vil helt op i 5.5″ skærme (Xperia Z5 Premium), så kan du få dette uden at gå på kompromi med specifikationerne, da seriens specs mest adskiller sig ved skærmstørrelse og opløsning.

Sony Xperia Z5 er “hovedproduktet” i den nye serie og det er den vi skal kigge nærmere på her i testen.

Udseende:

Lige siden Sony lancerede deres første produkt i Xperia Z serien, Sony Xperia Z, har designet været noget af det der har været lagt stor vægt på. F.eks har Sony siden lanceringen af Sony Xperia Z1 brugt aluminium på deres topmodeller, ligesom at designet også altid har været vandtæt.

Tænd/sluk knappen har altid placeret på den ene side så langt nede at de fleste kan tænde for telefonen med én hånd, og da Sony Xperia Z2 blev præsenteret var det med stereohøjtalere på fronten, over og under skærmen.

Den dedikerede kamera-knap, samt muligheden for at binde en snor i mobilen (som i kender det fra kameraer), er alle ting der i mine øjne har været med til at gøre Xperia Z seriens produkter en anelse mere brugbare i dagligdagen end nogle af de andre producenters mobiler.

Alle disse funktioner er selvfølgelig også at finde på Sony Xperia Z5, og som noget helt er der nu implementeret en fingeraftryks-scanner i tænd/sluk knappen der er placeret på højre side af telefonen.

Lige under tænd/sluk har vi volume op/ned, og nederst den dedikerede knap til kameraet.

På venstre side er der slot til nano-SIM og micro-SD kortet, og på den øverste kant det vandtætte 3.5 mm Jackstik, der understøtter 5-pins støjreducerende hørebøffer.

Nederst er indgangen til micro USB, der også er vandtæt, samt “snorhullet”.

På bagsiden, der består af frostet glas, ses kameraet.

Xperia Z5 bagside

xperia-z5-bag1Jeg har i mine tidligere anmeldelser af Sony Xperia produkter været glad for designet og dette har bestemt ikke ændret sig.

Designet er, i forhold til designet på forgængeren Sony Xperia Z3+, blevet mere strømlinet og fuldendt, og Sony er gået tilbage til det lidt mere firkantede design igen.

Som du kan se herunder er siderne på forgængeren (til venstre) mere buede end på Sony Xperia Z5, hvilket måske lyder som det mest ideelle. Dette er dog ikke tilfældet, og som du også kan se billedet herunder, så er alle de små kanter der “ødelægger” designet fuldstændig væk på Xperia Z5 og jeg har ikke før haft en smartphone i hænderne der udstråler så meget balance som Sony Xperia Z5.

Der er stadig støddæmpere (hvis du taber den) på alle fire hjørner, men alle de små ujævnheder i designet er væk og det er tydeligt at designet har været i højsædet da Sony udviklede Xperia Z5 serien.

Siderne er en halv mm hævet over glasset på bag og front så det ikke bliver ridset når du ligger den fra dig, og der er tilføjet en tynd gummikant imellem glas og aluminiummet på siderne, der både er med til at skærmen ikke går i stykker hvis du taber telefonen og der kommer tryk ind på skærmen fra siderne, men der heller ikke nogen små mellemrum hvor skidt kan samle sig.

Det eneste sted hvor der kan samles skidt er oven på højtalerne der er placeret over og under skærmen.

En gang under vandhanen fjerner dog dette (til trods for at designet er vandtæt anbefaler vi ikke at i bruger Xperia Z5 i vand – brug det som en ekstra sikkerhed hvis du f.eks skulle gå hen og tabe den i vand, snakke når det regner, eller nyd at du kan vaske den under vandhanen når den er beskidt…men vi ser ingen grund til at tage unødige chancer).

 Xperia Z5 fingeraftrykslæser

xperia-z5-fingeraftryks-scannerSony Xperia Z5 ligger perfekt i hånden og Sony logoet bagpå kan nemt bruges som “skridsikker” ved at placere din pegefinger herpå. Noget jeg specielt har lagt mærke til er at telefonen er dejlig kold når jeg tager den op i hånden (dette ville den ikke være hvis den var lavet af plastik) og jeg har ikke én eneste gang måtte tørre bagsiden af grundet at der var fedtfingre over det hele.

Trykker jeg hårdt på siderne er der intet der kniger eller knager og Sony Xperia Z5 er den bedste designede smartphone jeg til dato har testet.

Da fingeraftryks-scanneren er placeret i tænd/sluk knappen, kan du blot trykke en enkelt gang på denne og beholde fingeren herpå, så låser den selv skærmen op.

Tænd/sluk knappen er i modsætning til de forrige produkter i Xperia Z serien ikke placeret som en knap der stikker ud af designet. Den aflange knap er indsunket i siden så designet forbliver “rent”, men også så fingeren nemt kan placeres her.

Opdateret: Efter jeg påbegyndte at skrive denne test er det utænkelige overgået mig…jeg sætter en stor ære i at behandle de testprodukter vi får tilsendt ordentligt, men i dag tabte jeg Sony Xperia Z5 da jeg skulle have den ud af lommen ude på vores toilet. Ikke bare røg den ned i kummen (og jo, kummen var ren), men den nåede lige at hilse på kanten på vej derned, og jeg var sikker på at jeg nu skulle til at fortælle Sony Danmark at jeg havde ødelagt den mobil de havde lånt mig til test….den havde ikke så meget som en ridse og det vandtætte design gjorde at jeg bare kunne skylle den under rent vand under vandhanen og den var herefter klar til brug.

Herunder i videoen kan du se designet på Xperia Z5.

Sony Xperia Z5 unboxing

Kamera

Sony Xperia Z5 kommer med et nyudviklet 23 MP kamera (1/2.3″ Exmor RS sensor) med hybrid autofokus og teknoloien er hentet fra Sony´s a-systemkameraer.

Ifølgfe Sony har dette resulteret i at kameraet giver os verdens hurtigste autofokus i en smartphone, og efter knap en måned med Xperia Z5 er jeg overbevist om at dette rent faktisk forholder sig således i praksis også.

Snapperen er nemlig lynhurtig, og jeg har aldrig oplevet så hurtig autofokus før i en smartphone.

Hurtig autofokus betyder dog ingfenting hvis ikke billederne bliver gode, men her leverer Sony Xperia Z5 også varen. Da det er Sony der leverer kamera-sensorer til en del af deres konkurrenter på smartphonemarkedet som f.eks LG (i LG G4) og Samsung (f.eks i Samsung Galaxy S6 Edge og Galaxy Note 4), og disse er udstyret med OIS (optisk billedstabillisering), så regnede jeg (og håbede) med at Sony Xperia Z5 også ville nyde godt af dette.

Dette er ikke tilfældet, men fortvivl ej…de tests jeg har lavet hvor jeg side om side har skudt billeder med henholdsvis Galaxy S6 Edge og Sony Xperia Z5, viser at Sony´s “Steady shot” software mindst gør et lige så godt arbejde som OIS, og der var mere eller mindre lige mange billeder hvor mine kritiske øjne ikke var tilfredse med kvaliteten grundet rystelser.

Generelt (til dem der tænker på dette) så er jeg af den mening at kameraet i Sony Xperia Z5 overgår kameraet i Galaxy S6 og Edge, og jeg er især imponeret over hvor hurtigt løbende børn osv bliver indfanget når de vigtige øjeblikke skal gemmes.

Tryk her for at se video-optagelse i 4K.

Tryk her for at se Timeshift slowmotion video (den er optaget i et meget mørkt rum).

Tryk her for at se billeder taget med kameraet.

Det er muligt at installere applikationer direkte i kameraet på Sony Xperia Z5 og som standard har du både mulighed for at påføre hatte på andre mennesker eller optage video af dine børn imens der går dinosaurer rundt i stuen, og det med lyd på.

Den automatiske indstilling skyder billeder i 8 MP, men du kan manuelt gå ind og vælge om du vil skyde billeder i helt op til 23 MP.

En fed detalje er at du direkte på skærmen kan justere lyset osv før du knipser dine billeder.

Timeshift video

Jeg har under testforløbet ikke manglet at have et ekstra kamera når vi har været ude og jeg synes langt om længe at teknologien er ved at være derhenne hvor kamera-oplevelsen er så god at der ikke er noget at komme efter.

Skal der skydes billeder i et halvmørkt rum svigter Sony Xperia Z5 heller ikke og det er imponerende at tingene er mere tydelige i mørket på billederne end de er i virkeligheden.

Skal der optages video kan dette gøres uden at være bange for de varme-problemer som forgængeren led af på visse enheder og jeg har uden problemer kunnet optage video i 4K i 5 til 6 minutter, altså uden at telefonen lukkede ned eller andet.

Optagelserne bliver super gode og farverne er naturlige, ligesom at lyden er klar og høj. Leder du efter en kamera-mobil er Sony Xperia Z5 serien nok pt det bedste valg. Personligt har jeg ikke oplevet et bedre kamera i en smartphone, og sammen med et vandtæt design er den perfekt til at tage med på rejse eller camping mm.

Du kan tilgå kameraet via den dedikerede kamera-knap på siden af Xperia Z5, og som nævnt længere oppe i anmeldelsen kan du binde en snor i under bunden så du ikke taber telefonen.

Praksis

Sony Xperia Z5 kommer med en Snapdragon 810 chip og 3 GB RAM, og der er ingen mangel på hestekræfter når der skal spilles tunge spil eller have gang i flere applikationer på samme tid.

Den kan godt blive lidt varm bagpå, men en netop udrullet opdatering (stadig Android 5.1.1) har afhjulpet dette.

Snapdragon 810 understøtter “quick-charge” hvilket betyder at du kan oplade Sony Xperia Z5 forholdsvis hurtigt, hvilket er en stor hjælp i dagligdagen, især hvis du, ligesom mig, bruger din smartphone rigtig meget.

Batteriet på 2900 gør det godt, og til trods for at batteriet i Xperia Z5 er en anelse mindre end batteriet i Xperia Z3, så er der ikke meget forskel i min oplevelse af batteritiden.

En af forgængerne, Sony Xperia Z3, holder dog stadig titlen som den smartphone med den bedste batteritid.

Sony har deres egen strømsparefunktion kaldet “STAMINA” og aktiverer du denne bliver batteritiden forlænget en del ved at netværket bliver slået fra når du ikke har mobilen i brug. Vil du have mails igennem, eller beskeder fra Facebook har du mulighed for dette, men personligt kører jeg uden nogen undtagelser og i løbet af en natttesøvn er der kun forsvundet 1 til 2 streger af batteritiden.

Hvor længe en opladning kan holde dig kørende kommer meget an på hvilke apps du benytter og hvor meget lys du bruger i skærmen. F.eks er det tydeligt at Sony´s egen video-afspiller bruger en del mindre strøm end VLC, og Netflix bruger en del mindre end Viaplay osv.

Jeg har haft lysstyrken stående på automatisk 100% og jeg kan presse omkring 7 timers video ud af Sony Xperia Z5 ved at bruge den indbyggede video-afspiller, svarende til 6 timers Netflix, og det med en høj lysstyrke i skærmen (lyset i skærmen er den største batteridræner), hvilket må siges at være ganske godt.

Skruer du ned for lysstyrken kan du nemt forlænge batteritiden.

I den førnævnte opdatering der i skrivende stund ruller ud, er en af fejlrettelserne at den indbyggede fingeraftryks-scanner der er placeret i tænd/knappen, vil blive forbedret i forhold til at indlæse dine fingeraftryk.

Siden at opdateringen indeholder denne fejlrettelse, må det betyde at flere brugere har meldt ind til Sony (dette er blot en tanke) at den ikke fungerede optimalt når låseskærmen skulle låses op.

Min oplevelse af fingeraftrykslæseren er lige modsat og ganske som jeg skrev i vores test af Sony Xperia Z5 Compact (det er samme fingeraftrykslæser), så kan jeg med hånden på hjertet fortælle at jeg i løbet  af de sidste 4 uger, hvor jeg har brugt Sony Xperia Z5 som min daglige følgesvend, ikke én eneste gang har været udsat for at fingeraftrykslæseren ikke genkendte mit fingeraftryk i første forsøg.

Da fingeraftrykslæseren (der vil komme nogle flere videoer på et senere tidspunkt hvor vi bla. vil komme nærmere ind på denne) er placeret på siden af telefonen, er det nemt at låse mobilen op uden de store anstrengelser.

Det eneste du skal gøre er at trykke på tænd/sluk og holde fingeren derpå og Sony Xperia Z5 vil herefter indlæse dit fingeraftryk og oplåse skærmen.

Jeg har, for at teste om fingeraftrykslæseren var sikker nok, fået 8 familiemedlemmer hvis fingeratryk ikke var blevet registreret af fingeraftryks-scanneren, til at prøve at oplåse Sony Xperia Z5 uden held.

Placerer du Xperia Z5 i lommen på dine bukser med hovedet nedad, så holder du rigtigt på den når du tager den op og din finger er allerede placeret hvor den skal.

Det er også muligt at sikre sig yderligere ved at benytte servicen “My Xperia” der gør det muligt at lokalisere og slette din smartphone hvis den bliver stjålet.

En virkelig nyttig funktion er, at hvis du f.eks ikke har aktiveret fingeraftryk, men kun “My Xperia” og telefonen bliver stjålet og dit SIM-kort bliver taget ud, så kræves der at du logger ind med din Google konto for at få adgang til telefonen.

Hvis tyven vælger at nulstille telefonen bliver han også skuffet, da han igen bliver mødt af (jeps, selv efter en nulstilling) af en skærm der beder ham om at indtaste dit Google kodeord.

 

Skærmen på Xperia Z5 er i fuld HD og alt står knivskarpt, samt er farverne forbedret i forhold til forgængerne. Du har mulighed for at vælge om du vil have mer farve på billeder og videoer hvis du ønsker dette, og Xperia Z5 egner sig perfekt til at se film på eller når der skal spilles spil.

Netop film er for mig vigtigt da jeg dagligt nyder (jo, jeg hygger mig nogle gange lidt for meget) at se film på mine mobiler og en god filmoplevelse kræver at der er en god lyd, hvilket alt for få producenter har fokus på.

Der er nemlig en verden til forskel om du ser film og lyden kommer fra én højtaler placeret bagpå eller på siden af mobilen, eller om lyden kommer ud af 2 stereohøjtalere placeret på hver sin side af skærmen på fronten, og her kommer Sony Xperia Z5 virkelig til sin ret. Ikke bare har den en god lyd med mulighed for equaliser, men aktiverer du “Virtuel surround sound” vil lyden blive smidt om bag dig og oplevelsen bliver pludselig mere levende.

Da Sony Xperia Z5 understøtter 5-pins jackstik kan du bruge støjreducerende hørebøffer.

Jeg er så tilfreds med den lyd der kommer ud af de frontale højtalere at jeg ikke har brugt Bluetooth højtaler når jeg hører musik under en af mine pligter, nemlig opvasken.

Det tynde frostede glas på bagsiden kan godt dirre lidt når du skruer højt op for lyden, så hvis du vil høre rigtig højt musik skal du have en ekstern højtaler eller et par hørebøffer.

 

Brugerfladen er nem at finde rundt i (her kommer der også snart en video) og Sony har ikke pillet meget ved det rene Android, og som noget nyt kan du afinstallere/deaktivere en del af de programmer der er preinstalleret på mobilen hvis ikke du bruger dem.

Sony tilbyder muligheden for skærmoptagelse direkte på mobilen uden der skal tilsluttes ledninger eller andet, og denne funktion har de sidste halvandet år sparet mig mange arbejdstimer når jeg f.eks har skulle lave guider til Marvel: Contest of Champions eller fortælle om Sony´s STAMINA funktion.

Når jeg farer rundt i mange programmer kan der godt opstå lidt lag

Opkald og SMS kører også fint, dog har jeg et par gange oplevet at skærmen ikke ville tænde for lyset under et opkald når jeg tog telefonen væk fra hovedet. En genstart afhjalp dog dette.

Lyden går fint igennem og der har ikke været udfald af nogen art og personen i den anden ende kan fint høre hvad jeg siger.

4G kører også som det skal og Bluetooth, testet af på Sony Smartband Talk og Smartwatch 3, er der heller ingen klager over.

Konklusion

Når man som mig, igennem mange år har testet mobiler, tablets mm, så skal der nok mere til at imponere én, end hvis det var en almindelig bruger der kun har haft 2 smartphones i løbet af de sidste par år, men Sony Xperia Z5 har imponeret og fanget mig på flere områder.

Først og fremmest er jeg vild med det nye design, der har et lidt mere firkantet look i forhold til forgængeren, og Sony har bestemt skabt et unikt stykke designet smartphone, der herfra får titlen som den bedst designede smartphone vi har testet.

Bedste smartphone design vi har set.

Jeg elsker simpelthen det vandtætte design, og at kunne formå at lave en telefon der er vandtæt og samtidig så lækker, det skal selvfølgelig roses.

At fingeraftrykslæseren er placeret på siden og ikke under skærmen, det er efter min mening et rigtig godt valg, og den eneste ulempe jeg kan finde ved designet, er at der kan samle sig støv i de huller hvor de frontale stereohøjtalere er placeret.

En tandstikker kan gøre tricket, men jeg tror at hullet med tiden vil blive fyldt med skidt, medmindre du sørger for at vaske mobilen eller puste støvet ud en gang imellem.

Som jeg nævnte før er stereohøjtalere et must have, ligesom at en dedikeret fysisk kameraknap og snorhul alt er med til at gøre dagligdagen lidt nemmere og oplevelsen med vores mobiler lidt bedre.

Sony Xperia Z5 ligger godt i hånden på mig og jeg har en følelse af at jeg står med et kvalitetsprodukt imellem hænderne, og der er intet der giver sig når jeg trykker hårdt på den.

Sony Xperia Z5 – Sony rammer atter plet.

Sony Xperia Z5 passer fint i størrelsen til min hånd med sin 5.2″ skærm og jeg har ingen problemer med at ramme tasterne på tastaturet. Synes du at skærmen er for stor kan du med fordel tjekke lillebroderen, Xperia Z5 Compact ud, der kommer med de samme specs.

Som noget nyt, når jeg tester produkter, lader jeg min bedre halvdel og min 8 årige søn afprøve produkterne i nogle dage for at få noget ekstra input, og med ordene:”Xperia Z5 har et virkelig godt kamera og den holder batteri i to dage på en enkelt opladning men jeg foretrækker Xperia Z5 Compact da den er nemmere at have med” fra Tanja, og:” Den har en flot skærm og den holder batteri i mange timer når jeg spiller Playstation via PS4 Remote Play og så er den flot” fra min søn, vil jeg uden tøven give Sony Xperia Z5 vores AppsAndroid.dk´s anbefaler badge som ses herunder.

appsandroid anbefaler ikon-01

Som du sikkert kan læse er jeg meget positiv indstillet ovefor Xperia Z5. Jeg er meget grundig når jeg udfører mine tests og jeg prøver gentagne gange at få produktet til at fejle, men jeg har ikke kunnet finde nogle fejl der virkelig irriterede mig ved Xperia Z5, og jeg har ikke klaret at få den til at lukke ned grundet at jeg smed for mange spil efter den osv.

Bedste kamera vi har testet i en smartphone.

Skulle jeg sætte en finger på noget ville det være at skærmen er i fuld HD. Andre producenter har udviklet og udgivet telefoner med skærme i QHD, så jeg havde regnet med at Sony Xperia Z5 også ville have dette.

Xperia Z5/Compact – Top specs pakket ind i unikt afbalanceret design med skærmstørrelser til hele familien.

Dette fik den ikke, men til gengæld blev Sony Xperia Z5 Premium lanceret og det med verdens første 4K skærm (oh yes du læste rigtigt) i en smartphone, og vi vil i den kommende uge kigge nærmere på denne.

Fordelen ved at Sony har valgt at bibeholde den fulde HD skærm på Xperia Z5, er at du stadig kan stole på at Sony er toppen af poppen når det kommer til batteritid. Des højere opløsning der i skærmen, des mere batteri bliver der brugt.

Vurdering

Sony Xperia Z5 når hele vejen til sejrsskamlen grundet det vandtætte design (har du først haft en vandtæt telefon kan du ikke undvære det), kameraet, der muligvis er det bedste kamera jeg til dato har prøvet i en smartphone, fingeraftryks-scanneren der ALTID virker, lyden når der skal høres musik, og skærmen når der skal ses film.

Husk: Vi har tilbud i vores shop.

Der er ingen tvivl om at Sony Xperia Z5 og Sony Xperia Z5 Compact (hvis du foretrækker en mindre skærm) på nuværende tidspunkt er det bedste valg hvis du skal købe en allround telefon, og jeg giver hermed Sony Xperia Z5 6/6 stjerner. De er velfortjent.

Min vurdering: 6/6

appsandroid bedømmelse 300px-07

xperia-z5-bagside1

(10) kommentarer
 1. Jeg kan anbefale denne telefon. Den er slidstærk og taber man den går den ikke let i stykker og så er den let at rense for skidt.

 2. som mor til 5 børn er jeg enig med dig 😛 en smartphone der kan tåle vand og mælk er en fast del af vores husholdning hihi 🙂 det har sparet os en ny mobil mange gange

  1. Lidt sjovt at læse at det ikke kon er min familie der taber telefon i toilettet 🙂 I løbet af de sidste par år har ikke mindre end 3 telefoner måtte lade livet til døds toilettet 🙂

 3. sådan den har jeg ventet længe på den test for jeg vil ikke bestille før du har testet den. den er bestilt 8)

 4. jeg elsker sony mobiler vil bare så gerne have den her 8) 8) får først råd til næste år og der er der nok kommet noget nyt?

 5. go test Hr Høy hvornår regner du med at have de videoer klar? Jeg skal ha ny mobiltelefon og er i tvivl om det ska vær Z5 eller om jeg ska gå linen ud og tage Z5 Premium 🙂

  1. I løbet af nogle uger regner jeg med. Bemærk at de to modeller er ens, på nær at batteriet i Z5 Premium er større grundet den større skærm (der afspiller film i 4K), og så har Premium et mere glossy design, så det eneste du skal tænke over er hvilken størrelse skærm der passer dig bedst.

 6. Havde jo købet compact men skærmen var for lille til mit behov så jeg venter på Premium 😛

  Jeg regner med at Premium blive lie så godt rost som Z5 da det er den samme telefon. Hvornår får du Premium?

Skriv kommentar
account_circle
email