Anmeldelse af Sony Xperia Z

Sony Xperia Z test

Test af Sony`s vand og støvafvisende Android smartphone, Sony Xperia Z

Sony Xperia Z fremhævede specifikationer:

 • 5″ skærm med en opløsning på 1080 x 1920 pixels, hvilket giver en ppi på hele 441
 • 3G/4G LTE
 • IP 57 vertificeret, hvilket betyder at den i teorien er støv og vandtæt (burde kunne holde en halv time under vandet, forudsat at vanddybden ikke er mere end 1 meter
 • Vægt: 146 g
 • Størrelse: 139 x 71 x 7,9 mm
 • Kamera bag er på 13 MP og foran på 2,2 MP
 • 1,5 GHz quadcore Krait processor (CPU) og Adreno 320 GPU 

Udseende:

Lad os starte med at slå en ting fast…Sony Xperia Z er nok den mest lækre og stilede Android smartphone jeg har haft mine tykke fingre på, og jeg tvivler på at der ikke er mange derude der vil syntes at den er flot.

Bagsiden er i sort blankt glas, og Sony brugt Cornings Gorilla Glass således at det ikke er så skrøbeligt. Ulempen ved dette materialevalg er at fedtfingre ret hurtigt bliver at se, og der skal gnubbes godt for at få dem væk igen.

Ud over at der er Cornings Gorilla Glass både på front og bag, er der ydermere et tyndt lag screenprotector på begge sider også.

Fordelen er at den giver Xperia Z en ren og B&O agtig bagside, som helt sikkert er pænere end hvad vi f.eks ser på Samsung Galaxy Note 2 og Samsung Galaxy S 4.

Sony Xperia Z test 8

Bagpå er kameraet, på højre side er der indgang til micro-SIM, tænd/sluk, samt volume op/ned.

På venstre side har vi micro-SD og micro USB (til opladning), og oven på toppen er Jackstikket. Dejligt at Sony kan finde ud af at placere et Jackstik rigtigt. 

Sony Xperia Z SIM

Foran har vi den 5″ store skærm med frontkameraet og højtaler til samtale overnover, og 3 trykfølsomme touch-knapper, samt mikrofon nedenunder. 

Længst til venstre er “tilbage”, i midten er der “hjem” (ved longpress Google), og til højre har vi “senest åbnede apps” (multitasking).

Sony Xperia Z test 6

Når Sony Xperia Z bare bliver lagt på bordet er det en pæn smartphone, og det lidt firkantede look får den blot til at se endnu mere stilet ud. Jeg tror ikke at designet ville være så vellykket hvis Sony havde afrundet hjørnene mere end de er nu.

 – Anmeldelse af Sony Xperia tablet Z

Ulempen ved at lave en smartphone der er så ens og glat, er at du ofte kommer til (om aftenen hvis der er lidt mørkt) at tage fejl af fronten og bagsiden. Dette bevirker i at skærmen bliver fedtet til af din håndflade, plus er det lidt træls at skulle bruge tid på at vende den.

Efterhånden som du lærer at tænd/sluk kan mærkes tydeligt bliver det nemmere i mørke at få den vendt rigtigt hvis den f.eks ligger på natbordet.

Bras eller…..

Vi har her at gøre med smartphone der er både IP55 og IP57 vertificeret, og det betyder at den både kan tåle støv og vand til et vist punkt. 

Alle indgange er lukket til med gummiflapper, og det betyder at du kan tabe din Sony Xperia Z i en vandpyt uden at du mister de data du har på den, da vandet ikke trænger ind.

Bemærk venligst at videoen herunder KUN er lavet i forbindelse med testen, og jeg vil fraråde at i gør det samme derhjemme med jeres ny Xperia Z. Er den blevet beskidt vil jeg råde jer til at bruge en fugtig klud, da min holdning er at disse her funktioner (at den er støv og vandtæt) ikke er til for at vises frem, men mere som en ekstra sikkerhed og til at gøre hverdagen lidt nemmere. 

Opdateret: Vandtest efter 3 måneders brug:

Sony har valgt at bolte batteriet godt fast, hvilket oversat betyder at det ikke kan tages ud. Kommer du ud for et forceclose kan du istedet for at pille batteriet ud trykke tænd og volume ned samtidig indtil den giver et lille brummen fra sig. Dette genstarter mobilen, der bliver ikke lavet et hard reset.

At batteriet ikke kan tages ud er blot med til at gøre mobilen endnu mere solid, og man føler virkelig at man står med et stykke byggekvalitet i hænderne.

Xperia Z er fremstillet af polyamid med glasfiber. En blanding der også bruges i bil-industrien som et alternativ til fremstilling af metal.

Opkald og SMS:

Lyden under opkald er glimrende, og jeg kan endda næsten høre når mobilen ringer udenfor (en mulighed jeg har længtes efter siden jeg for 3 år siden skiftede min Nokia 2700 ud med en HTC legend). I det hele taget er lyden meget høj i forhold til andre smartphones jeg har testet.

En fed funktion er at hvis f.eks en ven har ringet til dig og du ikke har taget den, så kan du for det første se at Sony Xperia Z giver et lille LED blink fra sig (her er der en lille bug, da den kun virker når Sony Xperia Z er i lader. En nulstilling har ikke løst problemet, men heldigvis kræver det blot en lille opdatering. Jeg er kun stødt ind i problemet vedrørende sms og opkald), men du kan ydermere både ringe op og sende en sms direkte fra statusbaren.

At mute din Xperia er nemt, det gøres via volume ned, og det er også muligt at sætte din i vibrator-mode dér.

Sony Xperia Z sms

Sony Xperia Z tastatur dk

Tastaturet reagerer fint på berøring, og det er muligt at vælge T9 (4/3) tastatur, samt at få punktum ned ved siden af mellemrumstasten hvis det er det man ønsker (tak til Renè).

Når du skriver kan du swipe imellem bogstaverne og tastaturet er god til at forudse hvad du vil skrive. Alt i alt er det et af de bedre tastaturer jeg har prøvet.

Det er nemt at tilføje en note eller krusedulle når du sender SMS, og i det hele taget er SMS-app`en rar at benytte.  

Skærm:

Sony Xperia Z  kommer med en 5″ fuld HD Reality skærm med Sony Mobile BRAVIA engine 2 (Corning Gorilla Glass), og med en opløsning på 1920 x 1080 pixels.

Dette giver en ppi på 441, hvilket igen giver en knivskarp skærm. For at sammenligne med andre nye enheder, så har skærmen på HTC One en ppi på 468, skærmen på LG Optimus G en ppi på 318.

Grunden til at tallet er større på HTC One, er at skærmen er 0,3″ mindre end den der sidder på Sony Xperia Z.

Når vi er oppe i den skærmstørrelse kalder man det en “phablet”. En phablet er for stor til at vøre en “phone” og for lille til at være en “tablet”, deraf ordet.

Skærmene på Phablets er imellem 5 og 7 tommer, og især Samsung har haft stor succes med deres bud på phablets som Samsung Galaxy Note 2.

Jeg har offentligt erklæret min kærlighed til Samsungs Amoled-skærme flere gange(ligesom så mange andre anmeldere har, og ikke mindst deres Super Amoled Plus der ikke sidder på særlig mange enheder, Samsung Galaxy S 2 og Galaxy Tab 7,7 har f.eks), og selvom det ikke er en Super Amoled Plus skærm skærm der sidder på Xperia Z, så er den fantastisk flot, og Sony har sørget for lys nok til at den kan konkurrere om visibillitet på lige fod med enheder med en Amoled skærm.

Det største minus ved TFT er nok at hvid bliver gengivet som grå, og det er med til at f.eks websider ser lidt matte ud sat i forhold til Amoled og IPS.

Herunder har jeg sat Samsung Galaxy S 2 (venstre) op imod Sony Xperia Z (midten), og LG Optimus G (højre).

Alle mobiler har en lysstyrke på 100% og har samme baggrund og lysindfaldsvinkel.

LG Optimus G vs Sony Xperia Z vs SGS2 7

test

LG Optimus G vs Sony Xperia Z vs SGS2 3

LG Optimus G vs Sony Xperia Z vs SGS2 5 

Sony vs LG vs Samsung

Som i kan se har Sony skruet godt op lysstyrken, og sammen med Sony Mobile BRAVIA engine 2 giver det altså en skærm der virkelig kan ses (Sony Mobile BRAVIA engine 2 bruges til billeder og film og ikke til websider, dine startskærme osv).

Den mister dog hurtigt farverne når du f.eks sidder lidt skråt og kigger ind på den, så skal du have den fulde oplevelse ud af skærmen skal du sidde lige for (hvilket man også normalt gør jo).

Sony Mobile BRAVIA engine 2 gør farverne mere stærke, altså sort bliver sort osv, og det er klart en af grundene til at skærmen på Xperia Z er så flot, og Sony Mobile BAVIA engine 2 er perfekt når du f.eks skal se billeder.

 – Sony Xperia Z Ultra test

Det kan dog også have sine ulemper, og du kan slå Sony Mobile BRAVIA engine til og fra under skærmindstillinger hvis du ser en film der er meget mørk i det.

Det er nemlig ikke særlig velegnet til alle film, medmindre du vil skrue lysstyrken op på 100%, og så ved vi jo alle godt hvad der spiste det batteri.

Herunder kan du se skærmdumps fra Netflix-titlen “House of cards”, og med Sony Mobile BRAVIA engine slået til bliver det alt for mørkt (og således også med andre film).

Med Sony Mobile BRAVIA engine 2

Sony Xperia Z med Mobile BRAVIA engine 2

 Uden Sony Mobile BRAVIA engine 2

Sony Xperia Z uden Mobile BRAVIA engine 2

Dette er selvfølgelig et spørgsmål om mening, så leg selv med det og find ud af hvad der virker bedst for dig.

Der er ingen tvivl om at Sony har tiltænkt bla. at Xperia Z skulle bruges til at nyde film på, og den 5″ store skærm er oplagt til det. 

Derfor har Sony ramt jackpot ved i købskassen at vedlægge en “trådløs lader” (en stander) som vender på langs. Det betyder at du kan nyde film alt imens den lader op.

Skærmen reagerer altid, og i de 12 dage jeg har brugt Sony Xperia Z har jeg ikke oplevet at min berøring ikke skabte en aktivitet på skærmen.

En ting der ærgrer mig ved skærmen er at lysstyrken skal stå på 50% hele tiden, ellers bliver den alt for mørk. 

Skærmen klarer fedtfingre forholdsvis fornuftigt, men du undgår ikke at pudse den en gang imellem. 

Browser og internet:

Sony Xperia Z kommer med Android 4.1.2, og har Google Chrome som default browser. I fremtiden vil Google Chrome altid være den default browser på Android, og jeg kan tænke mig at nybegyndere/førstegangskøbere vil undre sig over at Sony Xperia Z ikke har nogen browser, da der bare står “Chrome”, og ikke “browser” (blot lidt info til dig der er ny i Android og overvejer den her smartphone).

Google Chrome har altid været ustabil, og jeg har altid brugt Dolphin Browser HD. Google har dog siden udgivelsen af LG nexus 4 imponeret mig (hvad, Høy…intet at brokke dig over???) med Google Chrome, og de er ved at have et rigtig godt produkt som jeg sågar kunne finde på at anbefale.

Sony Xperia Z UI 6

Google Chrome kører ihvertfald stabilt på Sony Xperia Z, og jeg har kun et par gange oplevet at Chrome ikke ville samarbejde.

Sony Xperia Z kommer  med både Wifi og 3G/4G, og forbindelsen til 4G LTE netværket (Telias) er yderst solidt.

Nu bor jeg inde midt i Vejle by, og vi må tage det som en selvfølge at de forskellige udbyderes netværk er mere udbredt i byerne end i de mindre byer, og derfor vil 4G LTE også være nemmere at tilgå, og det betyder igen at bare fordi at jeg har 4G her hvor jeg bor behøver du ikke at have samme solide forbindelse der hvor du bor.

3G har samme solide forbindelse, dog er der ikke en verden til forskel i hastighed på 3G og 4G, hvilket ikke har noget med Sony Xperia Z at gøre, men Telia (afprøvet på flere produkter).

Wifi driller mig lidt, og selvom der bliver opretholdt en fast og solid forbindelse, så hopper den lidt op og ned i “stregerne” hele tiden, hvilket f,eks min gamle SGS2 ikke gør (jeg bevæger mig ikke). Faktisk kan min SGS2 klare Wifi ude i vores skur, hvilket Sony Xperia Z ikke kan, og SGS2 er ved at have et par år på bagen nu.

Wifi er jeg derfor ikke tilfreds med, men forbindelsen bliver bibeholdt og hopper ikke af. 

Medier:

Sony Xperia Z kommer med et 13 MP kamera, og med Exmor RS sensor (læs mere her) og autofokus, samt blitz. Ud over det er der et hav af muligheder.

Skal dine billeder være i widescreen-format, kan det kun lade sig gøre at højest benytte det på 9 MP. Skal du bruge billeder i på 12 MP er de i 4/3 format.

Sony-kamera

Kameraet er rigtig hurtig til at zoome, og du billederne bliver knipset og fokuseret i løbet af ingen tid efter at du har trykket på udløseren.

Du klan zoome ved at glide to fingre mod hinanden eller du kan anvende volume op og ned.

Sony-kamera-brugerflade

Frontkameraet er også godkendt, det er på 2 MP, og rigtig godt til Skype eller andet.

Nu er jeg ikke ekspert i det her med video og kamera, og det er faktisk det der interesserer mig mindst ved en smartphone, blot at billederne er gode.

Efterhånden har jeg dog lidt erfaring efter at have testet og anmeldt Android produkter i 3 år, og jeg tror ikke at jeg har haft et bedre kamera imellem mine hænder før på en smartphone eller tablet.

Faktisk tager Sony Xperia Z bedre billeder end vores standard kamera derhjemme.

Når det er sagt havde jeg dog stadig forventet at det var bedre.

Officiel video om kameraet

Herunder kan i se billeder taget med den højeste opløsning, tryk på linket for at se dem i fuld størrelse. Billederne er ikke taget med HDR slået til (jeg smider nogle op i næste uge). Skal du tage billeder med HDR skal du sørge for at stå meget stille, og børn der f.eks går eller løber gør absolut ikke billederne bedre.

Sony Xperia Z kamera 1

 Billedet i fuld størrelse

Sony Xperia Z kamera 2Billedet i fuld størrelse 

Der er flere billeder her og her

Video-optageren er også ganske glimrende, se et hurtigt klip herunder (optaget uden HDR).

Sony Xperia Z er som vi har været inde på rigtig god til at nyde film på, og den spiser de mest populære formater. En ting der dog er lidt træls er placeringen af højtaleren (nederst på højre side), da min pegefinger let kommer til at dække for lyden når jeg ligger ned og ser film (og ja, jeg ligger rigtig meget ned og ser film).

Sony har sørget for at det er nemt at dele f.eks billeder med andre enheder som TV, mobil, og PC, og det er forholdsvis hurtigt at gøre enten via Bluetooth, NFC, eller WIFI.

Officiell video for skærmspejling

Sony Xperia Z har tygget sig igennem samtlige spil jeg har hentet, og det mest fede ved den er at selvom jeg er midt i et rimeligt tungt spil, så har jeg stadigvæk 600 MB RAM til rådighed der bare venter på mig.  

Sony`s indbyggede WALKMAN musikafspiller fungerer glimrende, men lyden uden hørebøffer er det stik modsatte.

UI:

Sony har som så mange andre producenter, en brugerflade de smider ovenpå Android for at give os en bedre oplevelse og nogle flere muligheder.

Sony er ved at have en rimelig brugerflade med nogle gode elemter, men der er også små mangler som du (hvis du er vant til at have dem) kommer til at mangle.

F.eks har Sony ikke nogle særlige valgmuligheder vedrørende låseskærmen, samt i statusbaren. På låseskærmen kan du tilgå musik og kamera, samt du kan benytte statusbaren hvis du er hurtigt.

Hvis du har fingre i en nyere Android smartphone som LG Nexus 4 (der kører en ren Android), eller for den sags skyld igen min gamle Samsung Galaxy S 2 med Jelly Bean, så er der mulighed for at skrue op og ned for lyset direkte i stausbaren, samt er der masser af widgets.

Det er der ikke meget af på Sony Xperia Z, der er kun lyd, Bluetooth, WIFI, data, og indstillinger.

Der er dog en masse andet godt ved brugerfladen, og noget af det jeg syntes bedst om er deres widgets (se billede herunder) hvor du hurtigt kan bladre igennem enten et billedealbum eller dine noter. 

Sony Xperia Z UI 2

En anden ting, som iøvrigt kom med Android 4.1.2 Jelly Bean, er muligheden for at oprette mapper nederst på din værktøjslinje (se billede herover). 

Nu når vi er ved noter, så er jeg ganske tilfreds med den indbyggede noteblok.  

Der er mange muligheder, som f.eks at sætte billeder ind, bestemme farve på tekst, og der er sågar en super widget som du kan bruge til hurtigt at bladre noterne igennem.

Sony Xperia Z UI 4

Når du trykker på touch-knappen længst til højre åbner der sig de sidste brugte programmer og spil. Dette er en af styrkerne ved Android (at vi kan multitaske rigtigt), og det er super brugbart hvis skal kopiere en tekst fra browseren og over i et dokument eller lignende.

Sony Xperia Z har du ydermere muligheden for at tilføje hvad Sony kalder “små apps”, og du kan se nogle af de små apps til Sony´s produkter her.

Der er preinstalleret en kalender, et æggeur (timer), note, og optagelse via mikrofon. 

Sony Xperia Z UI 3

I din app-drawer kan du opdele dine apps efter eget ønske, desværre har Sony af en eller anden grund valgt at man ikke direkte kan smide widgets ud på startskærmene som er default i Android Jelly Bean.

For at tilføje widgets kræver det at du enten longpresser på et tomt punkt på en af dine skærme, eller trykker menu i din app-drawer (de tre prikker øverst til højre på billedet herunder), og derefter på tilpas.

Sony Xperia Z UI 5 

Longpresser du på et tomt punkt på dine startskærme har Sony desværre valgt at have samme fremgangsmåde som Samsung benytter på deres TouchWiz.

Til jer der ikke kender dèt, så istedet for at der kommer en popup midt på skærmen, så kommer der en popup helt nederst, og det tager en evighed at scrolle igennem dine widgets hvis du har mange.

En anden ting der er træls, er at dine menu-knapper (dem på den sorte linje nederst på billedet herover) bliver gemt når du f.eks ser Netflix, video, eller billeder.

Det betyder at du er nødt til at trykke to gange for at komme hjem igen til din startskæm, i forhold til kun èn enkelt gang.

Grunden til at de forsvinder, er at Sony har placeret dem direkte på den 5″ store skærm, og hvis ikke de forsvandt ville skærmen jo kun være måske 4,8″. 

Praksis:

Jeg tror ikke at der er mange der køber en Sony Xperia Z uden at vide at den er vandtæt/støvtæt. Dette er noget af Sony`s salgsargument, og med god grund. Det giver nemlig en form for sikkerhed at vide at hvis flapperne er lukket ordentligt, så sker der ikke noget ved at børnene spilder et glas mælk imens den ligger på bordet ved siden af.

Med hensyn til flapperne vil jeg råde dig til at en gang imellem tage en vatpind eller lignende, og så tørre de indvendige gummikanter af for støv og skidt. For at Sony Xperia Z skal forblive vandtæt er det altafgørende at flapperne er tætte.

Da jeg modtog Xperia Z havde jeg faktisk min tvivl med hensyn til de flapper, jeg var sikker på at de ret hurtigt ville blive løse og utætte. Efter at med vilje dagligt at have åbnet dem RIGTIG MANGE GANGE, har jeg dog ingen grund til at mistænke det længere (ihvertfald ikke på den test-enhed jeg har her).

Sony Xperia Z test 3Netop små ting som at ungerne kan spilde et glas mælk uden at far er ved at få et hjertestop fordi hans elskede smartphone ligger hvor den ikke burde, er en ting jeg virkelig kommer til at savne.

Faktisk tror jeg at hvis du har børn, er tømrer osv (har en dagligdag hvor smartphonen er i “fare”), og du først har været vant til at have en smartphone der er så støv og vand-resistent som Sony Xperia Z, at du ikke vil undvære dèn sikkerhed på din næste smartphone også.

Sony Xperia Z er en stor smartphone (Android phablet), og i min bog er det et stort plus da jeg er til store skærme. Dette er dog noget du skal overveje hvis du f.eks har små hænder eller skal gå med den i din forlomme i cowboybukserne (den kan nemt være i mine forlommer).

Med en stor mobil kommer der også en stor skærm, og skærmen der i fuld HD er virkelig lækker. Er du til spil og film er Sony Xperia Z helt sikkert en overvejelse værd, da skærmen nærmest indbyder til at blive brugt.

Som vi har været inde på før er lysstyrken nødt til at stå på omkring de 50%, ellers kan du ikke se hvad der sker på skærmen i overskyet vejr. Netop dette irriterede mig da jeg første gang tog den i brug, for jeg tænkte at med 4G/WIFI tændt og en fuld HD skærm på 5″, så ville der ikke gå lang tid inden jeg var løbet tør for batteri hvis lyystyrken hele tiden skulle være på de 50%….

Jeg tog grueligt fejl, og med tanke på overstående “batteridræbere”, så er batteritiden imponerende.

Jeg er storforbruger af min smartphone, og har stadig strøm på om aftenen (om end det kun er 5%) når det er spisetid uden at have haft den i nærheden af en lader. Har du en rigtig lang dag og er storbruger af din smartphone skal du nok have en lader med i lommen.

Sony har en mulighed der hedder STAMINA, og da bliver dit mobile netværk osv, slukket når Xperia Z hviler med skærmen slukket. Dette er yderst effektivt og virker upåklageligt.

Sony Xperia Z reagerer altid på min berøring og der har ikke været et eneste forceclose af nogen som helst slags. Alt kører flydende lige på nær at der hist og her (når du scroller igennem dine startskærme eller menuerne) er som om at der bliver sprunget et par pixels over.

En ulempe (som ved alle andre smartphones), er at du skal have en pudseklud med i lommen og her er Sony Xperia Z ingen undtagelse.

Sony Xperia Z back

Sony har smidt en masse tjenester med i pakken og en af dem er “My Xperia”. Med “My Xperia” kan du finde, låse, og slette din Sony Xperia Z hvis den bliver væk eller stjålet.

Tjenester som Music unlimited førte os blot hen til en hjemmeside (Sony oplyser at det er muligt at skrive sig op til 60 dage).

Der er også ekstra godter med i købskassen i form af et par gode hørebøffer og en stander til trådløs opladning (vi kalder det trådløs opladning, men Sony Xperia Z bliver forbundet til laderen via to tænder i standeren), hvilket er super dejligt i en travl hverdag (hvis du som mig er “bare mit batteri nu er opladet afhængig”), da det bare er og sætte din Xperia Z i standeren når den skal lades op. 

Når den står i laderen vender den dine hjemmeskærme på langs således at du benytte den. Jeg tænker at du med fordel kan have den på natbordet, så kan den lade op imens du sover og du kan samtidig benytte den som vækkeur.

Den meget gerne vil “have at du tager stikket ud for at spare på strømmen”. Denne meddelse (eller lignende) plejer at dukke op efter endt opladning, men ved Xperia Z dukker den op et sted i 90% opladningsfasen. Om det er bevidst at den skal dukke op så tidlig ved jeg ikke, bare bemærk at mobilen altså ikke er ladet helt op.

Den “trådløse lader” på billedet herunder er med i den danske salgspakke.

Bemærk at det er hurtigere at bruge laderen direkte fra stik-kontakten (som du normalt gør), den lader meget hurtigere op end standeren.

 

Sony Xperia Z dock

Konklusion:

Det er virkelig svært ikke at holde af Sony Xperia Z. Vi 3 på redaktionen er alle vilde med den, og alle dem der har set eller leget med den har også kun haft positive ord tilovers for den, lige med undtagelse af at et par stykker mente at den var for stor.

For at tage en anden Android smartphone der også kan tåle at blive støvet til, så er der ingen tvivl om at Sony Xperia Z er noget pænere end Motorola RAZR MAXX.

At Sony har formået at samle en smartphone der er både vand og støv-sikker, og samtidig har et stilet og enkelt design er flot klaret.

At den oven i hatten har en fuld HD skærm, 2 GB RAM (det er en ren nydelse at se at der er 978 MB RAM til rådighed imens jeg surfer rundt….okay, det er måske lidt nørdet), en quadcore processor, 11 GB intern hukommelse, samt mulighed for at smide et SD-kort i, så er vi derhenne hvor det begynder at ligne noget….ihvertfald er dette den bedste smartphone vi nogensinde har testet her på Androiderne.dk/AppsAndroid.dk, og vi kan godt anbefale den uden skrupler af nogen som helst slags.

Netop det gode hardware gør da også at Sony Xperia Z opnår en score på 7989 i Quadrant benchmark, og 609.768 MFLOPS i Linpack benchmarktest (multi).

Sony-Xperia-Z-benchmark

Jeg er lidt utilfreds med WIFI (det har dog aldrig hoppet af, men jeg kan ikke bevæge mig særlig langt væk fra routeren) og brugerfladen (dette er en personlig mening, og det er ikke sikkert at du deler mit synspunkt her), samt at der godt kan opstå lidt lags når du scroller rundt i menuerne. 

Hvis du spiller meget skal du vide at Sony Xperia Z ikke understøtter APP2SD (at flytte data fra apps og spil over på SD), så du har “kun” den interne hukommelse til apps og spil. Den kan også godt blive lidt varm bagpå, men ikke mere end andre smartphones.

Kamera, GPS, 4G, Bluetooth osv virker fint.

Tager du din nye Xperia Z op af lommen og tænder den (blandt venner der ikke har set den) kan jeg næsten love dig at de spørger ind til den. Jeg gjorde det nogle gange i løbet af testperioden, (og mine venner er jo vant til at se mig med forskellige produkter), og der er helt tydeligt på deres reaktion at designet, størrelsen, og skærmen, er noget unikt som de ikke har set før (og ellers har jeg bare underlige venner), for der er mange der har spurgt ind til den (undtagens svigermor, hun er umulig at imponere)

Opdateret: Xperia Z har efter publiceringen af testen modtaget en opdatering der forbedrer skærmen

Opdateret: Xperia Z er nu opdateret til Android 4.2.2. Et par af ændringerne kan ses herunder i videoerne.

Sony Xperia Z kommer med Google Now, det virker dog så ringe endnu (ihvertfald herhjemme)at jeg ikke gider at bruge tid på det, og de par gange jeg har prøvet at bruge det har jeg ikke fået oplysninger der kunne hjælpe mig besynderligt meget.

Sony Xperia Z lander på 4,5/5 point, og i løbet af de 3 år vi har testet Android-enheder har vi kun givet så høj en karakter èn gang før, og det var LG Nexus 4 der fik den ære.

Opdateret: Sony er nu klar med efterfølgeren til Xperia Z, nemlig Xperia Z1.

Min vurdering: 4,5/5

Til prisen (ca. 4800 DKR): 4,5/5

Sony Xperia Z test 5 

(112) kommentarer
 1. Så er den bestilt og jeg skulle have den i næste uge 😛 tak for rådgivning og en god anmeldelse.

 2. Aj jeg er så glad for min det er helt vildt 🙂
  Det er nok det bedste køb jeg har gjort i mange år %:

 3. Jeg ved ikke om jeg skal tage den her eller HTC One? De virker rimelig byggekvalitet begge to og specifikationer er næsten de samme. What to do?

  1. Jeg har Xperia Z og er super glad for den. Alligevel går jeg og overvejer at sælge den for at købe HTC One, men jeg kommer til at savne nogle ting som at den er vandtæt og så har jeg altid haft Sony. Begge modeller er gode og det bedste du kan gøre er at gå ned og prøve dem begge i butikken.

 4. er lidt skuffet over skærmen på den men ellers er jeg ret tilfreds. opdateringen der kom i sidste uge hjalp lidt på det men skærmen mangler farver.

 5. Går nu den tredje uge i møde med min Xperia Z og jeg har ikke fortrudt at jeg valgte den frem for samsung galaxy s4. En af mine venner har sgs4 og selvom skærmen er mere farvestrålende ville jeg ikke bytte.

 6. Fantastisk anmeldelse 8) Hvilken hastighed skal man vælge på sd kortet?? Er der mulighed for HDMI tilslutning?? I givet fald hvordan?? Håber det er OK at spørge :E:

 7. @DKller, jeg ville købe Xperia Z hvis jeg stod i samme situation som dig. Specs er bedre og større skærm 8)

 8. Jeg har en sgs3 som jeg er glad for men kunne godt bruge en større skærm. Min sgs3 er et år gammel så mit spørgsmål er om det kan betale sig at bruge 4500 på sony Xperia Z?
  Jeg køber den med håndjern så meget af pengene går jo til tale og sms’er som jeg jo alligevel ville investere i.

 9. @KRefmor: Rigtig godt at høre 🙂
  Jeg har nu haft min i over en måned og jeg har ikke fortrudt det heller.
  Faktisk er jeg overrasket over at jeg er så tilfreds med et produkt, og jeg tager den også altid med ud i rygeskuret (er så heldig at have mit helt eget private rygeskur lige uden for stuedøren) 🙂

 10. HØY: Lige endnu et pip herfra 😉

  Jeg er stadigvæk FULDSTÆNDIG vild med min XZ – den er bare helt fantastisk og fra aldrig at have min telefon med nogen steder, har jeg den nu med, selv når jeg er ud at ryge 😉 😳 Den er skøn 😀

 11. bestilt et styk Sony xperia z tjek betalt xperia z tjek bliver den leveret om to dage tjek 😀

 12. @KRefmor : super fedt 🙂
  Er du logget ind når du skriver? Hvis ikke du er logget ind kan den i meget sjældne tilfælde drille når du udfylder captca helt til sidst… Jeg prøver at se om der er en kommentar fra dig inde i administrationen der ikke er publiceret… Husk at bruge STAMINA, det vil spare dig noget batteri…

 13. Kan man bruge Skype med Xperia Z? Jeg bruger Skype hver dag til udlandet og vil være sikker på at det er muligt at bruge.

 14. @KRefmor : Hahahaha.. Din entusiasme gør mig i super humør, og især da jeg kender følelsen 🙂
  Glæder mig til at høre hvad du synes, og jeg er næsten sikker på at du ikke fortryder købet… Det har jeg ihvertfald ikke 🙂

 15. Halløy Høy
  SÅ er den bestilt hjem til mor her – iiiiih hvor jeg glæder mig til den kommer 🙂 Det bliver faaaaantastisk 🙂 Min første telefon som rent faktisk er moderne når jeg køber den 😀 😳
  Jeg er helt i skyerne nu – skal nok skrive når den kommer, hvad jeg så synes 🙂

 16. Virkelig en flot test af Xperia Z. Vil trods det også gerne have et par billeder mere fra kameraet, men alt andet er bare okey dokey 😛

  Jeg har lige bestilt efter at have læst et par anmeldelser og alle techsider roser den til skyerne. I plejer som regel at være ret kritiske herinde (lidt for kritiks måske nogle gange), så når i giver den så gode karakterer tager jeg næsten som om at i selv kunne finde på at købe en Xperia Z.
  Det eneste minus er nok som i også nævner at skærmen er en tft og dermed er farverne mere dæmpede i forhold til hvis det var en Amoled skærm. Jeg glæder mig ihvertfald til at se hvordan den kører 🙂

 17. Den kom lidt tidligere end ventet, nemlig i går aftes 😉 jeg er lige stået op og sidder og skal til at pakke den op nu og jeg glæder mig helt vildt. Vender tilbage når jeg har brugt Xperia Z et stykke tid.

 18. Du skal trykke på det lille ur-ikon, og efter nogle minutter laver den sig selv om til blå natlys.

 19. Så kom den endelig i går og jeg er indtil videre glad for den. Størrelsen generer mig ikke så meget som jeg troede at den ville og de har gjort sådan at den ikke er svær at have i lomme .

 20. Jeg gjorde det sgu selvom økonomien sagde nej :E: og det gjorde min mand iøvrigt også 😉
  Men hvis han ikke kan se fjernsyn uden at det behøver at være på et 42″ så burde det jo også gælde for mig at jeg ikke kan se mobil medmindre det er på en 5″ skærm 🙂 spøg til side. jeg er så glad for købet og mine veninder der har iPhones er dødmisundlige over den. det er næsten det bedste 😛

 21. Flot test af Xperia Z og fin lille side i har bygget op her. Jeg har lige købt et styk Xperia Z så nu skal der leges 🙂
  Jeg har ikke været herinde før men jeg syntes at det er lidt forvirrrende når man kommer som førstegangsbesøgende. det er ikke en kritik men et råd 8)

 22. Det endte alligevel med en Xperia Z 🙂 den er bare skøn og selvom den er lidt stor til mig så faldt jeg pladask for den. Jeg havde først bestemt mig for optimus g, men Xperia Z er liiige en anelse mere sprød 🙂

 23. @Vinkel, var det kun størrelsen der gjorde udslaget eller var det mest prisen? Jeg kan ikke bestemme mig heller 😛

 24. Titan: Jeg snuppede LG’en ;D

  Jeg havde begge telefoner i hånden og syntes også, at Xperia Z er vildt lækker. Men 1500 kr. mere synes jeg dog ikke, at den er værd. Desuden er 5″ lige lidt for stort ;D Jeg håber, at du bliver glad for den!

 25. Vinkel : Jeg har besluttet mig for at smide de 1400 ekstra. Så jeg har bestilt Sony Xperia Z %:
  Jeg har haft begge mobiltelefoner i hånden og jeg hældte egentlig mest til Optimus G da Xperia Z er ret stor, men den er virkelig lækker og jeg var nødt til at foretage et valg 🙂
  har du fundet ud af hvad du vil have?

 26. Var lige nede og tjekke xperia z ud i butikken. Den er stor men den er godt nok skøn. tror også at jeg er blevet forelsket 🙂

 27. smarte : Der er afsat 10 timer fra det øjeblik Vi begynder at tage billeder (Vi tager omkring 50 billeder og finder så de bedste).

  Når jeg skriver anmeldelse foregår det således at jeg går til og fra artiklen i den sidste uge vi har testmodelleene. Normalt må vi beholde dem i omkring 14 dage, lidt afhængig af efterspørgsel, og alle billeder bliver ordnet i den første uge, og artikelskrivningen påbegyndes så i den sidste.

 28. God test af Xperia Z og jeg må give jer ros for at I altid laver skærmtests. Jeg kan næsten regne ud at sådan en test tager lang tid at skrive. Snakker vi to arbejdsdage eller hvad?
  Jeg har jo også forudbestilles et styk Xperia z og håber at den vil leve op til mine forventninger.

 29. hehe..okay 🙂 Men jeg forstår dig godt..den er virkelig lækker, men det er mange penge for en smartphone. Du må spørge hvis du er i tvivl om noget ihvertfald…

 30. TTine : Der er ihvertfald det jeg er blevet oplyst om. Jeg vil med glæde få det bekræftet igen hvis det er?

 31. Er du sikker på at det er gorilla glas der sidder på Xperia Z?
  Andre steder bliver der skrevet at det er ridsfrit glas?

 32. Bare ok og dejligt at I også svarer på de “dårlige ” ting. Da kan andre hjemmesider lære noget.

 33. Sony fanboy : kritikken er taget til nøje overvejelse, og du har en god point.

  KRefmor : nu ved jeg godt at mere gæld ikke lige er det man ønsker når man er under uddannelse, men du har jo mulighed for at købe på afbetaling… Det er faktisk billigere i den sidste ende hvis du vælger den rette løsning da du alligevel hver måned bruger penge på tale og internet.

 34. I’m in låååååve…
  Jeg er SÅ vild med den, men som fattig studerende med 2 børn er jeg nødt til at tænke mig grundigt om.. jeg HåBER dog at jeg kan få råd til den – og jeg har ellers aldrig gået efter det nyeste og smarteste, men denne er bare SKØN!!
  1000 tak for en god og konstruktiv gennemgang, så man ved hvad man kan forvente i både den ene og den anden grøft 🙂

 35. jeg ved heller ikke hvilken jeg skal købe. Min far siger at Sony er gud og min mor siger at LG`en er den bedste, nok mest fordi at det er hende der skal betale for den 😀

 36. Jeg er også mest tiltrukket af Sony Xperia Z, men jeg er bare i tvivl, om den er 1000 kr. mere værd..

 37. Vinkel og Titan: jeg ville (og har også gjort det) vælge Sony Xperia Z grundet den større skærm i fuld HD, den er mere lækker designet, og så er den mere resistent over for vand og støv….og fik jeg nævnt at den er mere lækker 🙂

  Når det er sagt, så syntes jeg at LG optimus G er den bedste smartphone lige nu til prisen.

  Er der noget bestemt i er i i tvivl om?

 38. Jeg er utrolig splittet mellem Sony Xperia Z og LG Optimus G. Jeg ved, at om man er mest til den ene eller den anden er en smagssag. Men hvis du nu skulle vælge en – hvilken en ville det så være? Og hvilke argumenter ville der være for at vælge den ene frem for den anden? 🙂

 39. Og mobilsiden giver den selvfølgelig kun 4/6. Efterhånden ved man bare hvilke mobiler de vil give dårlig karakter 🙂

 40. Rigtig fed test. I må gerne tage lidt flere billeder i fremtiden da jeg syntes det er svært at foretage en vurdering ud fra 4 billeder, så pleeaassee gør det :E:

 41. Flot artikel som jeg gerne bruger 10 minutter på at læse og især når jeg snart har min ege Xperia Z i hånden 😛

 42. Skærmen på sgs3 har skarpere farver da det er en Super Amoled. Farverne på Xperia z er mere dæmpet.

 43. Bedste test af Xperia Z Jeg har læst på dansk grund. Jeg er en af dem der skrev til jer og tak for feedback på min mail. Nu glæder jeg mig bare til at den kan købes.

 44. Lobner: Tak for kritikken og rosen, og du har helt ret og det er en af de ting vi vil forbedre og gøre noget mere ud af i 2013…

 45. Flot anmeldelse, men det ville klæde jer rigtig meget at spendere penge på noget ordentligt video.udstyr. Det er det eneste der ikke er top-professionelt herinde :E:

 46. Lækker test og i er gode til at anmelde de mest “normale” ting ved en smartphone. Jeg skal hundrede procent også have mig en 🙂

 47. Jeps, den er med i pakken 🙂
  Det er nemt og hurtigt lige at smide sony xperia z op i den…du klikker den ligesom ned i…hvis du gerne vil have det kan jeg smide et billede op hvor du bedre kan se den?

 48. MogensC: Det er ikke en rigtig trådløs oplader som den du tænker på…men den oplader trådløst 🙂
  Mobilen bliver connected ganske ligesom hvis du havde den i en stikkontakt.

 49. Den må jeg bare eje. Så kan de godt pakke Samsung Galaxy S 4 og HTC One væk i en fugtig kælder, så ville de få vandskader 😛

 50. Mogensc: det har jeg måske fejlagtigt taget som en selvfølge. Jeg er ikke blevet oplyst om andet, men jeg hører ad for en sikkerheds skyld.

 51. Acro: nej, alle produkter skal sendes tilbage. Faktisk er der ofte ventetid fordi producenterne kun har et vist antal enheder til udlån.
  Vi modtager ingen betaling for at teste enheder, vi tjener penge på de reklamer du finder rundt om på siden.

 52. Virkelig en imponerende anmeldelse.
  Må i egentlig beholder de mobiler i anmelder eller hvordan? og får i penge for at teste dem eller hvad tjener i så penge på?

 53. Dettror Jeg godt at han ved. Han går meget op i det her og han har rimeligt store hænder. Han har ventet på at den kunne købes i flere måneder så jeg tror at det er det rigtige valg. Det er hans første smartphone som han får fra ny.

 54. Min søn er 14 og vil gerne have den her fordi han siger at Sony er godt men er det en okay mobil til en teenager?

 55. Nu glæder jeg mig så bare endnu mere. 3 kan bare ikke fortælle præcis hvornår de får den. De siger at de håber på at få den tidligste den 15. marts og jeg vil have den NU :E:

 56. Jeg har det præcis som Lonne og belli. havde håbet at prisen var lavere. omkring 5000 DKR er godt nok mange penge, men hvis den lever op til det du skriver i testen så er den jo pengene værd. men det er måske derfor at du også dømmer efter prisen?

 57. Rene, jeg har ikke haft muligheden for at prøve om det virker på Xperia Z midt i et forceclose (de forskellige enheder har forskellige tastekombinationer), men super idé til en guide faktisk.

  Jeg har fuldstændig overset muligheden for at ændre det inde ved tastatur-indstillinger, og det er da så tydeligt “yderligere taster”…tak for hintet 🙂

 58. “så kan du ikke sådan uden videre pille batteriet ud, men du er nødt til at vente på at Android enten selv siger til, eller at strømmen går af”
  Det er ikke rigtig mener bestemt den kan genstartes ved samtidig tryk på “power og volume ned” som på Xperia S….

  “Det er muligt at det bare er en vanesag, men selv efter 10 dage med Xperia Z vil jeg stadig have at punktum og komma skal være nede ved min “mellemrumstast”.
  Hallo dette kan ændres i indstillingerne

 59. Jeg var i tvivl om det skulle være den her eller Motorola Razr Maxx men det er jeg ikke længere 🙂
  Prisen er lidt i overkanten men det at den kan tåle at få mælk ud over sig (2 af vores mobiler har set deres endelig på den måde) det kan man jo spare i den sidste ende måske.

  Og stor ros for en virkelig flot test.

 60. Jeg har også skrevet til jer da jeg ikke vil købe en smartphone uden først at læse en anmeldelse.
  Denne her test er helt i tråd med hvad jeg forventet. Rigtig godt stykke arbejde.

  Til Mikaela: det giver jo ikke meningdet du skriver.

 61. Solvei: I forhold til hvor stor skærmen er og med den opløsning så blev jeg overasket over batteritiden. Jeg har strøm en hel dag og jeg bruger min smartphone rigtig meget i løbet af en dag, både til at se film på osv…

 62. Nu er jeg helt sikker på at jeg skal have den 🙂
  Jeg havde håbet på at prisen var lidt lavere men vil man have kvalitet må man i de fleste tilfælde ud med tegnebogen %:

 63. Det har vi da heldigvis lov til at have forskellige meninger 😉 jeg lever efter den filosofi at man altid skal se det positive i ting ligegyldigt hvad.

 64. Mikaela: det vil jo ikke give nogen mening at læse en test så 😮
  hvis jeg læste en test hvor kun det positive var beskrevet og jeg gik ned og købte mobilen ville jeg da blive skuffet 😥

 65. Hvis jeg ser bort fra at I ofte har en tyrkfejl så må jeg også rose jeres anmeldelser af apps og produkter.
  Jeg er nu af den mening at I er for kritiske når I anmelder produkter. Jeg er af den holdning at jeg ikke har brug for at få alt det negative pointeret når jeg læser en test. Vi ved jo alle at der er fejl så i fremtidenskulle i tage kun at fokusere på de gode ting ved et produkt. Det samme gør sig gældende i hverdagen.

 66. Høy, du skriver altid at du foretrækker at vi (jeres brugere) læser mere end blot jeres egne anmeldelser. Syntes du ikke at jeres anmedelser er gode nok eller hvorfor? Burde det ikke være nok at komme herind og så danne sig et indtryk da?

 67. Tak for en helt fantastisk test. Jeg har skrevet til jer (til Høy) nogle gange om hvornår den var færdig og det var en fornøjelse at læse den.

  Nu bliver det sjovt at læse om de andre anmeldere rundt omkring er enige eller ej 🙂

 68. Jakobb: ved ikke om det er den første anmedelse af Sony Xperia Z på dansk, men vi råder altid til at læse mere end èn enkelt anmeldelse så vidt det er muligt (jeg er skribent her på AppsAndroid.dk), da de forskellige anmeldere altid vil have forskellige ting de syntes om og og interesserer sig for.

  Bobob: Lyden er klart bedre med høretelefoner på end uden 🙂

 69. Er det ikke den første rigtige anmeldelse på dansk? syntes jeg har kigget hver dag uden at finde en anmeldelse af Xperia Z nogle steder så tak for den her. Har lige kigget på et par af jeres andre tests og i skriver jo egentlig nogle ret seriøse nogle. Jeg har været forbi før men har aldrig lagt mærke til at i har en sektion med produkter 😛

 70. karloss: det skal der også plads til 🙂 Jeg ville nu købe alligevel også selvom den var 500 kroner dyrere 😀

 71. Jeg overvejer den her Sony Xperia Z fordi jeg var tilfreds med den der hedder Acro S, men selvom jeg er en pige så vil jeg gerne have en stor en men den er bare lidt dyr. men hold da op hvor er designet godt lavet.

 72. hvordan er lyden når man har høretelefoner på? tror altså at det her en must have trods prisen %: %:

 73. Belli: da er jeg slet ikke enig med dig 😛
  Den er alt for dyr jeg ville mene at 3 ud af 5 ville være en mere retfærdig karakter.
  men er enig i at anmeldelsen er rigtig god, også på trods af de to trykfejl jeg er faldet over 😛

 74. Endelig 🙂 Jeg har ventet og ventet på at du blev færdig med den her anmeldelse (håber ikke at du blev træt af alle mine kommentarer), og du skuffer som sædvanlig ikke.

  Det er 100% min næste smartphone. Jeg kan slet ikke vente mand. Prisen er dog lidt i overkanten så din vurdering til prisen 4 ud af 5 tror jeg at jeg er enig med dig i.

 75. Min mand vil ikke bestille en den her Sony Xperia Z før i har testet den så han bliver glad når han kommer fra arbejde og han kan læse den til fredagskaffen 🙂
  og så lærte jeg lige at sætte en smiley 😛

 76. Helt enig. I har altid lavet gode anmeldelser og kan ikke finde et andet dansk site der går så grundig til værks som jer.

  Syntes ikke at det er forkert at jer og være kritiske det skal i bare blive ved med at være.

 77. Helt fantastisk anmeldelse atter en gang. Bliver imponeret (og det er helt seriøst) hver gang i skriver en ny anmeldelse af et produkt. Thumbs up herfra 🙂

Skriv kommentar
account_circle
email