Anmeldelse Sony Xperia Z Ultra

Test af Sony`s Android phablet, Xperia Z Ultra, hvor vi bla. går tæt på designet og brugerfladen.  

Sony Xperia Z Ultra fremhævede specifikationer:

 • 6.4″ LCD, Triluminos fuld HD skærm med en opløsning på  1080 x 1920 pixels (ppi på 344)
 • 2 GB RAM
 • Snapdragon 800 systemchip med 2,2 GHz quadcore CPU og Adreno 330 GPU
 • 8 MP kamera bagpå og MP kamera foran
 • 3050 mAh batteri
 • Vægt: 212 gram
 • Størrelse: 197.4 x 92.2 x 6.5 mm
 • 4G, NFC, WIFI, GPS, 3G, Bluetooth
 • 16 GB intern hukommelse (mulighed for micro SD op til 64 GB) 
 • Android 4.2.2

Udseende: 

Med sin 6.4″ skærm er Z Ultra en stor dreng, men grundet tykkelsen er der noget fornemt over dens udseende, den minder iøvrigt egentlig bare meget om en stor udgave af Sony Xperia Z.

Når skærmen er slukket er det bare en stor sort firkant, men Sony har virkelig fået fat på et design der falder i folks smag, ikke mindst pigerne.

 – Sony Smartwatch 2 test

Når jeg tester mobiler og tablets har jeg jo mit ekspert-panel (som iøvrigt består af en svigermor og en eks-kone, og et 6 årigt barn…hvoraf kun barnet interesserer sig for Android), og så tager jeg jo altid mine test-produkter med ud til venner og familie for at høre hvad de synes, og med Sony`s produkter er der ingen tvivl om at langt størstedelen kan li dem, især kvinderne.

Om det er fordi at vi mænd går mere op i specs end i udseende på en smartphone ved jeg ikke, men faktum er at Sony Xperia Z, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Z1, og så Xperia Z Ultra er de eneste produkter der er gået hele vejen igennem “mine test-personer” uden at få negativ omtale når det kommer til designet. 

Jeg vil lige tilføje at langt størstedelen af de mænd jeg møder, inklusive mig selv, også er synes at Sony`s produkter er ret lækre.

Herunder ses størrelses-forskellen på den originale Xperia Z og Z Ultra (Z Ultra til venstre).

Xperia-Z-og-Z-Ultra 

Foran øverst har vi det velkendte Sony logo der kan tages af sammen med den film der beskytter skærmen og under skærmen er tre touch-knapper som fra venstre er “Tilbgae”, “Hjem”, og “Multitasking”.

På højre side den store tænd/sluk knap der sidder det helt perfekte sted, nemlig langt nede på siden så det faktisk godt kan lade sig gøre at tænde Sony Xperia Z Ultra med èn hånd. Under knappen er der volume op og ned og nederst en “slice” til en snor så du ikke taber den.

Øverst på højre side er Jackstikket og derunder en flap du kan åbne og isætte micro-SIM og micro SD-kort.

På venstre side øverst har vi åbningen til micro-USB og derunder muligheden for at oplade via en stander.

Bagsiden er af glas ligesom på den originale Sony Xperia Z, og også på Z Ultra er der beskyttelses-film på bagsiden for at afhjælpe små ridser osv.

Kameraet sidder bagpå som det eneste. 

Alt i alt har Sony med Xperia Z Ultra skabt endnu et mesterværk på designsiden, og den eneste ulempe er at både bag og forsiden bliver forholdsvis hurtigt fedtet til at vores fingre.

Alle videoer kan afspilles i fuld HD

Bras eller….

I og med at batteriet ikke kan tages ud er Xperia Z Ultra et solidt produkt og du har også følelsen af at stå med et kvalitetsprodukt imellem dine hænder.

Når jeg trykker lidt hårdt på begge sider er der ikke noget der giver sig eller knirker og knager, og jeg tror at der skal noget til før Xperia Z Ultra falder fra hinanden.

Ligesom andre af Sony´s produkter som både deres smartphones og deres Smartwatch 2, er Xperia Z Ultra støv og vandtæt og er IP58 klassiciferet. Det betyder at den i teorien kan ligge på 1,5 meters vand i en halv time, men dette er vi imod at i afprøver derhjemme, og derfor har vi lavet en video som i kan vise de “mistroende” (min lillesøster var selv en af de “mistroende” og i sommers sad vi i haven imens ungerne pjaskede rundt i deres store svømmebassin der er 1 meter dybt. Da både den kære lillesøster og svogeren ikke helt troede på at den var vandtæt, det var så Xperia Z, tog jeg den op af lommen og kastede den de 4 meter hen til svømmebassinet hvor den hurtigt lagde sig på bunden af bassinet. Reaktionen fra de to var mageløs), da der ingen grund er til at spille karlsmart som jeg gjorde i den netop fortalte historie.

At den er vandtæt skal kun bruges som en ekstra sikkerhed hvis uheldet er ude.

Alt i alt er vores mening at vi her har at gøre med et solidt produkt.

Opkald/SMS/tastatur:

Størrelsen på Xperia Z Ultra gør at vi kommer i den kategori der hedder “phablets”, men trods størrelsen er det Sony`s mening at den skal bruges som mobil samtidig med at den også kan bruges som tablet.

Det er muligt at tilkøbe en gadget hvorved du kan tage dine opkald osv, så du ikke behøver at tage Xperia Z Ultra op af tasken når der kommer et indgående opkald, men vi har kun brugt den som “rigtig” mobil og til det kan den godt bruges men den er meget stor at stå med oppe ved øret.

Lyden under opkald er okay og jeg har ikke oplevet udsvingninger eller udfald i de 3 uger hvor jeg har brugt den som min standard mobiltelefon. Når højtaleren er slået til bliver lyden forringet.

Xperia-z-ultra-opkald

SMS app`en er simpel og det fungerer for Sony ikke at pille alt for meget ved Android og det er nemt at tilsætte billeder osv til dine SMS`er.

Xperia-z-ultra-smsTastaturet er et af de bedre og ligesom på Xperia Z1 har jeg ikke behøvet at udskifte det med Swiftkey som jeg ellers er stor tilhænger af.

Der er mulig at vælge forskellige tastaturer og en smiley-knap sørger for at du også har dèt til rådighed.

Z-Ultra-tastatur

Grundet bredden på Xperia Z Ultra kan tastaturet smides enten til højre eller venstre, hvilket gør det nemmere at skrive og holde Z Ultra med èn og samme hånd.

Der er mulighed for at have numre på tastaturet, ligesom at muligheden for at skrive med en finger der så bliver oversat til “maskinskrift” også er tilstede, og der fungerer rigtig godt. Jeg er faktisk lidt kendt for at skrive kragetæer men Z Ultra genkender min skrivning uden problemer.

Z-Ultra-tastatur-pen

Browser og internet:

Da Xperia Z Ultra kommer med Snapdragon 800 system-chippen er der understøttelse af både 3G og 4G (4G LTE cat), hvilket betyder at downloadhastigheder via 4G kan klare helt op til 150 mbit/s, jeg har dog kun kunnet afprøve 4G kort via Telia`s net og forbindelsen er stabil og uden afbrydelser.

Sony reklamerer ikke meget for dette, f.eks kører konkurrenten Samsung meget på netop det hurtige cat4G på deres nye enheder med understøttelse af dette.

WIFI kører også fint, men ligesom den originale Xperia Z driller WIFI-måleren lidt oppe i statusbaren og selvom den viser at der ikke er meget forbindelse kan der godt være rigtig god forbindelse.

Med placeringsbaseret WIFI kan du spare en god del strøm, og det samme med STAMINA, der sørger for at lukke net-forbindelsen på de apps du ønsker når Xperia Z Ultra er i dvale.

Xperia Z havde svært ved at bevæge sig lige så langt væk fra routeren som konkurrenterne, det problem har Xperia Z Ultra ikke, og herunder i videoen viser vi dig det ved at gå en tur med LG G2 og Z Ultra.

G2 kan bevæge sig godt 2 meter længere væk fra routeren end Z ultra hvilket ikke er meget.

Sony har fattet at de ikke skal bruge tid og energi på at udvikle en browser til deres produkter (hør godt efter LG, HTC, og Samsung) nu da Google selv har udviklet Google Chrome der jo på de nye versioner af Android kommer som default browser.

Jeg er godt klar over at både LG og Samsung har lagt meget tid i at udvikle browsere der kan specielle ting, men med en Android smartphone og tablet er Google Chrome altså det bedste valg.

Chrome på Z Ultra kører upåklageligt og den er hurtig til selv at indlæse tunge hjemmesider.

Medier:

Kameraet på Z Ultra kan tage billeder i 4/3 format på 8 MP, og i 16/9 på 5 MP. Billederne er fine når der er lys nok, men da der ingen flash er ombord bliver billeder på mørke steder meget knitrede og dårlige. Der er 16 gange zoom og mulighed for at optage video i fuld HD. Billederne og optagelserne er fine, men det kræver at du tager billeder i rum med meget lys, og Z Ultra kan ikke måle sig med den nyere Xperia Z1.

Du kan se billeder taget med Sony Xperia Z Ultra her.

Jeg vil ikke anbefale Xperia Z Ultra som kameramobil.

Den store 6.4″ skærm er som skabt til at se film på eller spille spil, og da det hele kan nydes i fuld HD kommer jeg til at savne den når Sony igen vil have den tilbage.

Herhjemme er vi nemlig ikke til store tablets (vi har en nexus 7 og en Galaxy tab 7,7), og Xperia Z Ultra har hurtig afløst Nexus 7 til både spil og film, dels grundet at skærmen er bedre og i fuld HD, og så er Xperia Z Ultra så tynd at det er en helt fornøjelse at sidde og spille på den.

Jeg tager en gang imellem ud til folk og viser hvad Android kan bruges til, og i test-perioden har jeg haft Xperia Z Ultra med to gange, og den store skærm samt det faktum at det nok er den flotteste phablet der kan erhverves, gør at den er en perfekt følgesvend til dig der skal bruge en stor skærm for at have bedre overblik over tingene på arbejdet, og samtidig have et produkt der ser “buisness-agtigt” ud..

Alle spil kører uden problemer og ting som HBO Nordic og Netflix virker fra du har pakket den ud (dette er ikke en selvfølge, f.eks virker HBO Nordic stadig ikke på LG G2).

Lyden under musik, som jo foregår via Sony´s Walkman app der virkelig er lækker, er ikke det bedste men heller ikke det ringeste. Jeg foretrækker at smide et par hørebøffer i.

Skærmen:

Sony Xperia Z Ultra`s skærm er den største af de 3 “store” phablets der pt konkurrer om markedet, nemlig Samsung Galaxy Note 2, HTC One Max, og Xperia Z Ultra.

Skærmen er 6.4″ og i fuld HD, med en ppi på 344 og trods at det er en LCD-skærm gør Sony`d Triluminos teknologi at skærmen er ret crispy. Farverne er ikke så skarpe som på produkter med andre skærm-typer, men til gengæld er de mere naturlige.

Xperia Z Ultra har en funktion der hedder “modlys” hvor skærmen bliver sat i en strømbesparende tilstand, og hvis du holder lysstyrken på de omkring 50% er batteritiden faktisk helt ok, set i forhold til hvor stor en skærm batteriet skal sørge for at holde oplyst.

Skærmen reagerer når jeg rører den, og det er muligt at bruge en blyant til at tegne og skrive med direkte på skærmen. tager du en blyant og hiver ned i statusbaren registrerer skærmen det og du har mulighed for at oprette en ny note eller skitse.

Det skulle være muligt at bruge andre ting til at skrive på skærmen med, men jeg har kun fået en blyant til at virke (har prøvet tændstikkere, kuglepenne osv), jeg hører Sony ad om det bare er mig den er galt med.

Den største ulempe ved skærmen er at hvid er lidt ovre i det gullige og at du er nødt til at have lysstyrken på 50% for at rigtig kunne nyde skærmen.

Jeg tænker at det er på grund af at skærmen er større, men X-reality kan meget bedre bruges på Xperia Z Ultra end på Z1, og jeg har kun slået det fra nogle gange under test-perioden.

Praksis:

Ligesom på andre af Sony`s produkter kommer Xperia Z Ultra med Sony`s egne services som Music unlimited osv, men jeg er især blevet glad for skitse og note app´ene.

Note app`en er helt uundværlig for mig og børnene elsker skitse-applikationen hvor de kan lave ansiger mm.

Noterne bliver gemt med et fint overblik så du hurtigt kan finde de noter du skal bruge.

Screenshot 2013-10-29-13-01-08Grundet størrelsen er den ikke til at have i bukselommen (foran) og da jeg er en del af det cyklende folk når der skal hentes unger, måtte jeg have den i inderlommen på min jakke.

Det samme når der skal snakkes i telefon, Xperia Z Ultra er en stor smartphone at holde på og du kan ikke betjene den med èn hånd.

Det har dog ikke irriteret mig så meget som jeg regnede med og da den er meget tynd fylder den ikke alverden, men det er et punkt du skal tænke over hvis du overvejer et køb.

Brugerfladen har Sony ikke ændret meget ved Android og det hele kører glat derudaf.

Xperia-z-ultra-brugerfladen

Det eneste store problem jeg har haft, er at når jeg genstarter den kan den godt tage 10 minutter før den vågner igen, men jeg er overbevist om at dette er en fejl der hører til mit test-produkt og altså ikke en generel fejl.

Batteritiden er glimrende for så stor en smartphone, i forhold til da jeg testede Sony Xperia Z1 kommer jeg dog ved brug af Xperia Z Ultra til at mangle strøm sidst på eftermiddagen (jeg er storbruger). 

Nu snakker jeg ikke meget i telefon, så det jeg personligt går efter når jeg køber ny smartphone er en stor skærm og en god batteritid da jeg spiller (børnene gør ihvertfald) meget og ser meget film. Og netop på de to punkter kommer jeg virkelig til at savne Xperia Z Ultra, da jeg har brugt den som både smartphone (opkald, sms, mails, facebook osv) og tablet (film og spil), hvilket har sparet mig for at slæbe rundt på en ekstra tablet de gange hvor jeg ellers ville have gjort det.

Sony Xperia Z Ultra kommer med den nye Snapdragon 800 chip og bencmarker fint derefter.

Konklusion:

Sony Xperia Z Ultra er et stilrent produkt der oven i købet også kan tåle at blive brugt i regnvejr. I forhold til hvor mange henvendelser vi modtager om emnet “min smartphone er blevet brugt i regnvejr og nu virker den ikke mere), så må der altså være en god del derude der slår deres smartphones ihjel (selvfølgelig uden at ville det) uden at udsætte dem for særlig meget vand.

Faktisk er det kun nogle timer siden at en bruger under testen af HTC One har taget et opkald imens det regnede, og det kostede altså lige en mobiltelefon.

Nå vi har jo allerede tidligere i artiklen snakket om vand, min pointe var egentlig blot at i forhold til hvor mange henvendelser vi får (tro det eller ej, men halvdelen af henvendelserne drejer sig om folk der har tabt den ned i toilettet), da ville det spare en masse ærgelser hvis de uheldige personers smartphones havde været vandtætte, så jeg synes at det at en telefon er vandtæt er rigtig meget værd, og her er Z ultra ingen undtagelse. 

I kender sikkert alle situationen hvor der er vand og børn, ikke noget problem med en Xperia Z Ultra.

Generelt kører det hele godt, og i den måned jeg godt og vel har brugt den er den blevet opdateret to gange, og Sony har lige siden Xperia Z blev lanceret, smidt opdateringer ud med jævne mellemrum. Det er der sikkert heller ikke så mange der tænker over (jeg tænker at det kun er os med interesse for det), men det er også et stort plus at produktet bliver vedligeholdt.

Størrelsen vil nok afskrække mange, og du skal helt sikkert gå ned og give den et kram i butikken før du køber den, for det er en virkelig stor smartphone. Et godt råd er at du køber Bluetooth håndsættet SBH52 så du ikke behøver at tage den op af tasken når der kommer opkald. Sammenlignet med Samsung Galaxy Note 3 er Z Ultra stadig stor.

Jeg har en forholdsvis stor hånd og jeg kan lige og lige manøvre rundt med èn hånd (på nær statusbaren self), men den er svær at bruge uden at have begge hænder til rådighed, også selvom at du kan flytte tastaturet efter behag.

Som sagt har jeg batteri på til sen eftermiddag, batteritiden er efter min vurdering meget ala den du finder på Samsung Galaxy S4, bedre end HTC One`s, og ikke så god som på LG G2 og Sony Xperia Z1.

Med tanke på skærmens størrelse synes jeg at batteritiden er fair.

Designet er helt crazy med, dog skal den pudses lidt oftere end f.eks Samsungs mobiler.

Det mest negative er at skærmen, trods den står knivskarpt, mangler lidt farve i forhold til konkurrenternes modeller. Der er heller ikke så mange muligheder som f.eks Galaxy Note 3 tilbyder, men det behøver ikke at være negativt.

Er du gamer og ikke vil have store tablets der fylder meget, så kunne denne måske være noget for dig. Jeg plejer at sidde og spille på 7″ tablets, og selvom Xperia Z Ultra ikke er en tablet, kan den grundet størrelsen på skærmen fint bruges som sådan.

Den er iøvrig ret god at holde på når der skal spilles i forhold til de tablets der er på markedet da den er så tynd.

Alt i alt har jeg haft et godt indtryk af Xperia Z Ultra, og jeg vil smide 4 ud af 5 stjerner efter den.

Min vurdering: 4/5

Til prisen (4700): 4/5

Sony Xperia Z Ultra front

(12) kommentarer
  1. Det kan jeg svare på for jeg har den nemlig og jeg går med den i inderlommen på arbejdet. Som HR. Høy skriver i historien skal man tilkøbe det bluetooth håndsæt eller et smartwatch 2 så man ikke behøver at tage den op af lommen hele tiden. Jeg er grafisk designer og den er rigtig god til at lave noter og tegninger på så jeg kan fint anbefale den 🙂

 1. Er meget i tvivl om det skal være den her eller note 3.den skal gerne bruges som tablet også så note 3 bliver måske for lille… hmmm… what to do 😛

  1. Skruer du helt op kan du godt bruge den udenfor. jeg har ikke prøvet den i solen, og jeg synes at når vi står udenfor i lyst vejr er det ligemeget hvilken smartphone jeg står med og hvor højt jeg skruer op for lysstyrken, så skal man anstrenge sig mere end hvis man er indenfor 🙂

  1. Helt enig.den er pissehot men alt for stor.jeg har en veninde der har den og hun har den nogen gange med i skolen så jeg har spillet på den og den er ret hot men en anden veninde siger at den ikke er særlig god fordi at hendes ipod er bedre og så ved jeg ergelig talt ikke hvad jeg lie skal tro om det?

 2. Men er den ikke alt for stor? Jeg har Xperia Z1 og den kan jeg lige og knap nå over det hele uden at skulle skifte hånd så Xperia Z ultra er da helt vild :P. Men åhh Sony lave virkelig fede mobiltelefoner altså. Jeg er så glad for min Z1 🙂

 3. Smutter sgu osse altid først forbi AppsAndroid hvis jeg skal have ny mobil. jeres anmeldelser lugter ikke af benovenhed osv og så er de bare det mere grundige så selvom i plejer at få ros så lige lidt her fra mig da osse 8) 8)

 4. Go anmeldelse. Der er ingen tvivl om at i er dem herhjemme der laver de mest proff anmeldelser bare fortsæt sådan.

Skriv kommentar
account_circle
email