Historien om mobile112

Denne artikel er skrevet med mobile112, da jeg selv er ordblind. I 2000 blev der lavet et mobil applikation til afasipatienter af engelske specialister. MobileTalker blev præmieret af Microsoft i 2001. MobileTalker anvendes af mere end 10.000 brugere lige fra Kina til Argentina.

Flemming har sammen med hans partner Bill sagt ja til at være en af de fremtidige sponsorer for AppsAndroid. Flemming Ast har tidligere været direktør ved Nokia her i Danmark, trods det så virker han flink . Rigtig velkommen til jer fra os…..

I 2005 blev Motto udviklet til ordblinde på Windows Mobile. Tag et billede og hør ordene.
Motto Captura blev så den danske version, som blev leveret af Huset Venture. Huset Venture har handikappede som ansatte, der får en meningsfyldt hverdag og deltager aktivt i samfundet.

I 2007 kom så SMS læseren, der læser SMS op for ordblinde. Samtidigt kom CapturaTalk, som er den engelske version af Motto Captura. Mere end 10.000 brugere anvender disse løsninger.

Så kom TV2 med nyheden, fordi et projekt med Københavns Universitet, kaldet Melfo, anvendte løsningen i et forskningsprojekt med støtte fra bl.a. IT Ministeriet. Der blev foretaget videnskabelige undersøgelser af brugere, der havde anvendt løaningerne. Melfo programmet blev herefter udviklet. Det er et læringsprogram til Anlæg og Byggeri, der anvender fonemer som metode.

På grund af Melfo kunne Melfa projektet så startes. Melfa projektet er støttet af Danida, og den udviklede løsning hjælper Xhosa talende analfabeter med at lære at læse. Bl.a. Stellenbosch Universitetet i Cape Town, Sydafrika, og Københavns Universitet er involveret i projektet.

Siden 2000 har vi så opsamlet ønsker fra afasipatienter, siden 2005 fra ordblinde og siden 2007 fra analfabeter.

Det er alene brugerne, der bestemmer, hvad programmet skal indeholde, og hvordan programmet skal fungere.

Et fælles træk, blandt ordblinde, afasipatienter og analfabeter, er, at de skammer sig over deres handikap. Der findes så en række undtagelser, der har udtalt sig meget positivt, som du kan finde på internettet.

Det vigtige er, at disse grupper bliver selvhjulpne, samtidig med at handikappede får en værdig hverdag.

Ovennævnte er så hovedelementerne i mobile112. I stedet for at skulle installere op til 4 programmer, så blev alle programmer samlet i et program, samtidig med at alle de mange ønsker fra brugerne blev taget med.

De mere end 4.000, der har hentet programmet, får alle en e-mail med information om, hvor de kan henvende sig, hvis de har brug for hjælp. Kun en borger fra USA har henvendt sig med et teknisk problem og en borger fra Danmark, som skulle installere på den nye Nexus Google Smart Phone.

Blandt ordblinde er der et særligt behov for meget ordblinde, som den lille version løser. Igen er det altså de ordblinde i dette tilfælde, der bestemmer, hvad der skal være i programmet.

En bruger, som er i Hjemmeplejen, har fået en russisk talende kollega, som ikke kan dansk. Fordi programmet oversætter på 47 sprog, kan de 2 kollegaer nu tale sammen, og den russisk talende medarbejder kan nu lære dansk.

Da mobile112 er et socialt projekt, så lyder det måske hånligt, at vi alene lytter til brugerne, som skal anvende programmet. Jeg anvender selv programmet i ca. 8 timer om dagen og har gjort dette siden 2005. Jeg anvendte programmet til bl.a. at skrive en bog i 2010.

Men med mere end 20.000 brugere, så er det svært at få øje på værdien af den ene negative kommentar, vi har fået, når den ikke er begrundet eller kommer fra en ordblind, afasipatient eller en analfabet.

Det var så muligt at samle alt i et program på Android, som anvendes af ca. 50 % af de mobile brugere på verdensplan.

Jeg håber, at denne lille historie hjælper på forståelsen.

Læs mere her om Mobile112 til Android.

(3) kommentarer
  1. Ja så er der gang i min mobile112 for at kunne svare.

    På mobilen findes et program, der hedder KReader.
    KReader tager et billede og læser teksten op. KReader fungerer godt. Dog koster det ca. 6.000 kroner.

    ScanRead er et andet mobilt program, der sender et billede til en server, som så laver OCR og returnerer teksten til den mobile emhed, hvor teksten læses op. ScanRead forudsætter, at du har en dataforbindelse via dit SIM kort eller en Wifi forbindelse. Dette program fungerer også godt.

    Mobile112 lille version koster med en Smart Phone lige under 2.000 kroner. Det læser så også teksten op fra et billede samt dine SMS. Mobile112 fungerer uden et SIM kort. Du har altså ingen dataomkostninger.

    På PC markedet har du 3 hovedleverandører med gode programmer.

    Ordbasen, CD Ord og Vital.

  2. Synes det er en super idé. Nu har jeg ikke selv de problemer, men flere i min omgangskreds er ordblinde, og ved selv at de bruger noget lignende (har ikke spurgt hvad det præcis hedder må jeg indrømme).

    Og nu lige et spørgsmål: Hvorfor skulle det lyde hånligt at i kun lytter til de brugere som programmet er anvendt til?
    Dette er en rimelig standard måde at gøre tingene på. Eller det burde det i hvert fald være.
    Ved at der er flere forskellige systemer til firmaer som ikke er udviklet med hensyn til hvilke brugere der er.
    Så jeg synes det er super at det er den tilgang der er taget 😉

Skriv kommentar
account_circle
email