Vestager og EU giver Google bøde på 32 mia. kr. for monopolistisk brug af Android

Vestager og EU er på nakken af Google endnu engang.

For kun 13 måneder siden fik Google en kæmpe bøde af EU og nu er den gal igen.

Bøden uddeles for misbrug af dominerende position hvad angår Android og lyder på i alt 4,34 mia. Euro, svarende til næsten 33 mia. danske kroner. Den største bøde EU nogensinde har givet et selskab for misbrug af dominerende position. Bøden er uddelt af danske Magrethe Vestager, som bestrider jobbet som Konkurrencekommissær i EU.

Bøden uddeles på baggrund af, at Vestager mener at Google – siden 2011 – ulovligt har presset mobilproducenter til at installere Google-apps på telefoner, hvis de ønsker at bruge styresystemet Android, for at cementere deres position som ubestridte markedsledere på markedet for søgemaskiner.

Det har resulteret i at Google har forhindret konkurrenter og partnere i at være innovative og konkurrencedygtige samt frataget europærer fordele ved frie markedskræfter, fortæller Vestager.

Hun forklarer yderligere, at bødens massive omfang skal ses på baggrund af den meget alvorlige adfærd, der er tale om, at det har stået på siden 2011 og at der er tale om en af verdens største virksomheder.

Googles moderselskab, Alphabet, får nu 90 dage til at rette ind, ellers vil selskabet modtage dagbøder, som kan løbe helt op i 5% af selskabets daglige omsætning.

Som ventet har Google indgivet appel til EU-domstolen, da de mener at EU-kommissionen anser sagen ukorrekt.

Android har skabt flere valg for alle, ikke færre. Det er et levende økosystem med let adgang til innovation og lave priser , som vi mener er klassiske kendetegn ved sund konkurrence. Det er grunden til vi appellerer EU-Kommissionens beslutning.

Al Verney, talsmand for Google

Vestager forklarer at sagen kan stå på i årevis endnu, som i øvrigt allerede har været tre år undervejs.

Eksperter peger på at man sjældent får noget ud af at appellere til domstolen og at det derfor langt fra er sikkert Google får nedsat eller fjernet bøden.

Skriv kommentar
account_circle
email