Display-duel: Samsung Galaxy S 4 vs Sony Xperia Z vs HTC One

En skærmtest hvor vi ser lidt nærmere på skærmene på HTC One, SGS4, og Xperia Z. 

Vi vil lade det være op til den enkelte selv at vurdere hvilken skærm der er den bedste, smid en kommentar under artiklen og lad os høre hvad du siger.

Vi starter ud med lidt info om de forskellige skærme, og ser derefter videoen.

Samsung Galaxy S 4:

Samsungs seneste Galaxy S4 bruger, ligesom sine forgængere, en OLED-skærm, og hæver opløsningen til imponerende 1920×1080 pixels. Den høje opløsning gemmer imidlertid på en hemmelighed. Samsung har endnu en gang valgt de såkaldte PenTile-pixels, hvor der er to gange så mange grønne subpixels som røde og blå subpixels. Strukturen i de små pixels er lidt anderledes end på Galaxy S3, men PenTile-strukturen kan uagtet stadig giver en let utydelig hinde omkring tekst og kan give anledning til en grønlig eller blålig overmætning af farverne – specielt når skærmen betragtes fra en skrå vinkel.

I praksis formår Samsung dog at eliminere hovedparten af problemerne ved at hæve opløsningen i en sådan grad, som de har gjort. Kombineret med OLED-teknologiens grundlæggende forcer såsom ekstrem hurtig responstid, ekstrem dyb sortgengivelsen og høj farvemætning. Farverne er for kraftige og mangler præcision i Standard-billedprofilen, så gør dig selv den tjeneste at brug Movie-billedprofilen for OLED-skærmen.

PenTile-pixels er fundamentalt en forkert måde at skabe en skærm på; noget som Samsung også selv erkendte, da de lancerede Galaxy S2, der bruger de korrekte RGB-pixels, men med en opløsning på 1920×1080 formår Samsung efterhånden at maskere problemerne ved PenTile, samtidig med, at de udnytter OLED-teknologiens andre forcer.

– Anmeldelse af Samsung Galaxy S 4

HTC One:

HTC One praler med en 4,7 tommer skærm med en opløsning på 1920×1080 pixels og en utrolig pixeltæthed på 468 ppi. I modsætning til Galaxy S4, er HTCs høje pixeltæthed nået uden tricks. HTC One bruger en LCD-skærm af typen IPS (in-plane switching), der generelt er kendetegnet ved præcis farvegengivelse, middelmådig kontrast og brede betragtningsvinkler. Og fordi HTC One bruger korrekte RGB-pixels, fremstår tekst defineret og klart afgrænset.

1920×1080 – eller Full HD – er utvivlsomt overkill på en 4,7 tommer skærm, og de fleste personer med ideelt syn har ikke brug for meget mere end 300 ppi på en smartphone. Pixelræset stopper forhåbentlig, når vi er nået disse astronomiske værdier, men det skal ikke herske tvivl om, at skærmen i HTC One måske er en af de bedste, der endnu er skabt med LCD-teknologi.

HTC praler herudover med deres såkaldte SoLux-element i skærmen, der basalt blot referer til lyskilden og ikke har meget betydning for den praktiske oplevelse af skærmen i forhold til LCD-skærme med LED-belysning. SoLuxs primære fordele er, at lyset, som oplyser LCD-skærmen, fremstår meget tæt på den farvetemperatur og det farvespektrum, som sollysindeholder, men med de iboende begrænsninger der allerede ligger i LCD-teknologi og farveprocessen, har det lille til ingen praktisk betydning i forhold til skærme med LED-belysning.

– Anmeldelse af HTC One

Sony Xperia Z:

Sony gør meget ud af at sælge skærmen i Xperia Z med superlativer såsom Bravia Engine og Full HD. Skærmen har samme imponerende opløsning som HTC One og bruger også rigtige RGB-pixels, så der ikke går skarphed i f.eks. tekst og fonte tabt. På papiret ser skærmen lovende ud, men Sony gør også meget ud af ikke at afsløre, at der principielt er tale om en LCD-skærm med IPS-panelteknologi. Det vil umiddelbart give anledning til at tro, at skærmen er sammenlignelig med skærmen i HTC One, men Sony har desværre valgt at spare og anvendt en billigere – og dårligere – variant af IPS, der til tider har fået navnet E-IPS. Joken har over årene gået, at E’et står for Economy.

Karakteristika ved E-IPS-panelerne er i store træk de samme som de ægte IPS-paneler i f.eks. HTC One og Apples iPhones, men farvegengivelsen lider en smule. Den mest markante forskel er dog betragtningsvinklerne, som på E-IPS-paneler er betydeligt dårligere og derved giver både farve og kontrasttab fra yderlige vinkler.

Sony praler herudover med Bravia Engine 2. Bravia er navnet, som Sonys tv-skærme har været solgt under i mange år og med Xperia Z fortæller Sony således, at de har udnyttet den ekspertise til at optimere skærmens billedgengivelse. Der er principielt ikke forkert, men det er måske at oversælge billedprocessoren en smule. En mobilskærm skal blot vise pixel-for-pixel-billeder, korrekte farver og kunne justere lysstyrken automatisk i forhold til omgivelserne; det kræver ikke en tv-processor. Det kræver faktisk relativt simple værktøjer og lader man billedprocessoren i en skærm pille for meget ved billedet opnår man et dårligere billede; ikke et bedre. Vi har været lidt inde på det i vores anmeldelser af Sony Xperia Z og Xperia tablet Z.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk (bestemt et site der er værd at tjekke ud hvis du har Android Smart TV (Samsung og LG) og lignende).

Relaterede:

 – WIFItest: Samsung Galaxy S 4 vs HTC One vs Sony Xperia Z

(41) kommentarer
 1. HTC one som jeg lige har fået. Mine børn mente at jeg var for gammeldags og nu sidder jeg her med en smartphone jeg ikke aner hvad skal bruges til så jeg er kommet i lære igen 🙂

 2. @Guldager, du koder stadig eller hvordan? Kan det ikke passe at du gik over til Windows på et tidspunkt eller husker jeg helt forkert?

  1. Jep jep. jeg er stadig i gang med udvikling. Er gået lidt i stå på decideret mobil-udvikling og gået mere over på web.

   Og jo, i øjeblikket sidder jeg på Windows Phone, men jeg skal til at have en ny telefon, og kan ikke helt beslutte mig om det er værd at blive der. Synes sku der er fordele og ulemper ved alle 3 platforme.

 3. @Guldager, du har så evig ret 😛
  @Sonny, jeg tror faktisk at mobil er startet op igen med mindre mandskab, der er ihvertfald nye artikler at finde derinde.

 4. Super god artikel. Bare ærgelig du tager billederne med et sub-par kamera. Der er nogle uskarpheder i billedet som derfor også betyder at farverne måske ikke bliver gengivet så præcist.

  1. Lang tid siden kære Guldager, håber det går dig godt 🙂
   ja, du har ret i at der kan forekomme lidt uskarphed, det beklager jeg.

   1. Jo da, det går fint. Jeg kommer da forbi siden en gang i mellem og ser hvordan det går 8)
    Det er trods alt et af det bedste danske sites for Android nyheder. Og det bliver hele tiden bedre.

    1. Jeg er helt enig med dig. Jeg kommer også forbi ret ofte. (det er jo det eneste danske Android site der altid er opdateret) og så bruger jeg Mobilsiden og comon. Før brugte jeg også Mobil.nu men det er gået lidt ned af bakke siden konkursen.

 5. Enig i at det er en lærerig historie og jeg stemmer på min egen mobil Galaxy S 4 🙂

 6. Svært spørgsmål. Mit bud falder også på HTC One. Men når man kigger i normal vinkel er der nu ikke den store forskel. Som en anden nævner er det jo nærmest umuligt at holde på telefon og opnå de synsvinkler i udsætter os for her 8)

 7. Meget flot artikel og giver dig ret i at Flatpanels.dk er det rigtige sted at smutte forbi skulle man have et smart tv.

 8. meget fin artikel med et meget forståeligt sprog og nogle billeder der beviser det skrevne. mere af det 🙂
  Nåja, sony Xperia Z er jo den klare vinder 😛

 9. Fuck Sony Xperia Z har dårlige farver fra siden mand. HOHOHO godt jeg valgte HTC One istedet 8) 8)

 10. Men man bruger jo aldrig mobilen sådan. Jeg forstå godt at hvis man skal lave en sammenligning af skærmene, så er synsvinkel vigtigt, men når man ser på de tre smartphones forfra så er forskellen jo ikke så stor at det gør noget – eller hvad 🙂

 11. Kanon artikel med god information. Desværre må jeg krybe til korset og udpege HTC One som vinder af testen 😥

 12. Hør lige her nu. Galaxy S 4 er den bedste smartphones der overhovedet eksisterer så selvfølgelig har den jo den bedste skærm. Logik for burhøner 😛

 13. HTC One er da klart vinderen her, og Xperia Z taber da på synsvinkel. Ikke at vi nogensinde ville bruge vores smartphone fra de vinkler du der har taget billeder af :E:

 14. Så trænger du da til et par Google Glasses 😛 Skærmen på HTC One er klart bedst og jeg har stået med dem alle 3 i hånden og det var også min vurdering der.

Skriv kommentar
account_circle
email